Минерална вода бликна в двора на столично училище

adam_mitskevich__secondary_school

Mинерална вода бликна неочаквано от сондаж до 15-о училище „Адам Мицкевич“ в столичния район „Надежда“. Информацията бе потвърдена от главния архитект на София Здравко Здравков, пред stolica.bg

Водата е с температура около 55 градуса и е с дебит 4-5 литра в секунда. „Находището е в един стар сондаж, който е направен в далечните години, още преди създаването на район „Надежда“. Историята е интересна, защото е правен навремето да се търсят въглища в Софийското плато“, разказа арх. Здравков.

„Но вместо въглища, природата ни е дала минерална вода. Сондажът е предоставен през 2011 година, заедно с още 7 други, общо 8 от МОСВ на Столична община. Една част от тях бяха в недобро състояние какъвто бе и въпросният сондаж в Надежда. За сондажа в Баталова воденица направихме почистване и на 80 м имаше едно парче, което беше задръстило сондажа.  В Надежда също стартирахме работа по почистването, защото сондажът беше задръстен с глини между 500 и 620 метър. Там се свърши доста сериозна работа, защото има тръби, които са в деликатна ситуация, хората работиха хирургически. Започнахме проучване на качество и радиологията на водата. Засега не можем да кажем какъв е крайния резултат, тъй като се правят лабораторни проби. Трябва и да се уверим в нейното съдържание дали може да се ползва“, обясни арх. Здравков.

Той уточни, че зад 15-о училище се намират два терена, които са общинска собственост. „В проекта, който разработваме по УРБИНАТ, „Зелен коридор“ имаме желание да се разработи терен за басейн с минерална вода. Разчитам водата да е с добри качества, като тази от съседните три сондажа в кв. „Свобода“ до стадион „Локомотив“ – с чудесни експлоатационни качества. Надявам се задачата, която имаме за минералните басейни, да се осъществи и да ги включваме в експлоатация“, коментира главният архитект на София.

И в момента продължава проучването за радиология и качествата на минералната вода. Очаква се категоричен резултат да има в края на февруари т. г. „Ще вземем няколко последователни проби, защото тя се изчиства. По УРБИНАТ е предвидена такава връзка и включване на минералната вода с басейн. Идеята ни е да направим още едно съоръжение за децата“, надява се арх. Здравков.