„Метрополитен“ се оправдаха: Валежите и повреден колектор са причината за пропадането на тротоара. От ЧЕЗ не знаят за него

пропаднал-тротоар-медицинска-академия

Четири месеца след откриването на метростанция „Медицински университет“ в столицата тротоарът на ул. „Георги Софийски“, който беше ремонтиран заедно с изграждането на метрото, пропадна.

Причината е компроментиран колектор на електропреносната система под настилката, както и обилните валежи, обясниха от столичния „Метрополитен“.

Тази сутрин мнозина столичани останаха неприятно изненадани от пропадналия иначе наскоро ремонтиран тротоар, свързващ метростанцията с ВМА.

Тротоарът е пропаднал с около половин метър. Мястото е оградено и обезопасено, но това създава неудобство за пешеходците, които трябва да заобикалят.

ПРОПАДНА ТРОТОАРЪТ ПРИ МЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ

Тротоарът не попада в границите на строежа на метрото, но настилката е била подменена, за да бъде еднаква с новоизградените тротоари, обясни за БНР Кирил Зайков от „Метрополитен“ София, възложител на ремонта:

„Поради тази причина са сменени само плочите, без да се обработва основата под тях.“

Обилните валежи и повреден колектор са причината за аварията, допълни Зайков:

„Водата прониква в колектора, започва да извлича земни маси под плочите, в следствие на което се получи това слягане“. Този колектор обаче е установен сега, а не преди строителството на метрото. От ЧЕЗ също не знаят за съоръжението си, а за БиТиВи отричат да е част от собствеността, която експлоатират.

Инж. Кирил Зайков от „Метрополитен“ категорично не е съгласен да се съизмерват метрото и един тротоар. И то където е извършена единствено подмяна на настилката. Тротоарът като инфраструктура се води към жилищния район и управата на метрото не отговаря за него.Тротоарът е в гаранция и ще бъде ремонтиран за сметка на строителя.