Мъж счупи плоча от Паметника на Съветската армия /снимка/

pametnik-na-savetskata-armia-mocha

Плочата на Паметника на Съветската армия, на която е изписано на „На съветската армия освободителка от признателния български народ“, е била счупена тази нощ.

Това се случва часове преди отбелязването на първата година от началото на войната на Русия срещу Украйна.

Извършителят на посегателството е заварен в района на паметника от пристигнал полицейски патрул. Пред журналисти той обяви, че го е направил като протест срещу войната, като по този начин показва своето отношение. Мъжът е задържан в столичното Първо РПУ.

През 1993 г. Столичният общински съвет взема решение за премахване на паметника. В този момент обаче опитите за реализиране на решението не получават силна обществена подкрепа и търпят неуспех.

През същата година скулпторът Любомир Далчев, участвал в създаването на паметника, пише писмо, в което отбелязва, че Паметникът на Съветската армия не трябва да се извисява в центъра на столицата, а да бъде преместен на по-скромно място.

През септември 2010 г. се създава инициативен комитет за демонтирането на Паметника на Съветската армия. Инициативният комитет смята, че паметникът е построен в чест на една армия, която без да има сериозен повод навлиза на българска територия, вследствие на обявена едностранно война срещу България. Така от международноправна гледна точка съветската армия е агресор, а не освободител. Според ИК монументът изразява окончателната победа на комунистическа партия над Горянското движение.