Къпалнята „Мария Луиза“ ще бъде възстановена. По проект включва и закрит басейн

kapalnya-maria-luiza

След години битки за къпалнята „Мария Луиза“ от страна на Столичната община, теренът в Борисовата градина на София има вероятност да остане спортен комплекс с външни и вътрешен басейн. Това стана ясно, след като бяха поканени журналисти да разгледат терена, за който ще бъде внесено искане за виза за проектиране от дружеството „10 архитекти“, на което е гласувано доверие от акционерното дружество „Парк Мария Луиза“, което би трябвало да стопанисва обекта. 

Къпалнята „Мария Луиза“ ще бъде възстановена в реалните си граници, такава, каквато е била, обеща Тодор Тодоров – директор нови проекти на акционерното дружество „Парк Мария Луиза“:

„В процеса на възстановяване на документите установихме, че оградата трябва да бъде преместена, за да отговаря на реалните граници. Ние ще го направим това другата седмица и вече внасяме молба за виза за проектиране. Оттук нататък всички институции ще кажат своето мнение, ще ни дадат виза и това, което ни разрешат да се проектира, ще се проектира. Нашето желание е да се запази реалното, което беше досега, да не се надстройва, което беше чиста спекулация“.

Идеята е къпалнята да се възстанови в предишния вид, от 1938 г., по проекта на арх.Борис Далчев, но с някои модерни подобрения, поясни арх.Невена Русева. Тя е от студио „Десет архитекти“, което е ангажирано от собственика на имота да изработи новия проект.

Най-вероятно ще има закрит плувен басейн на мястото на сегашния с кулата за скокове. Така къпалнята ще може да се ползва целогодишно. „Комплексът ще се насити с обществени, развлекателни и спортни функции, които ще са през цялата година, за да се издържа. Не е лошо и спа център да има, наскоро открихме минерален извор в границите на имота“, разказа арх.Русева. Остават басейните на открито, детския басейн, отделно ще се развие и парковата среда, с алеи, с волейболни игрища и др., изреди тя.