Кандидат за директор на Народния театър се явил пиян

naroden-teatar-ivan-vazov

От два дни в медиите се появиха публикации, че е избран нов директор на Народния театър – Васил Василев, и той получава вече поздрави от гилдията. Но директор всъщност няма, заяви министърът на културата Атанас Атанасов пред bTV.

Конкурсът за директор на Народния театър е съмнителен. Това каза пред bTV министърът на културата Атанас Атанасов. „Един порок се появява в нашето общество. Известно е на всички, че обстоятелствата на конкурса за директор на Народния театър са съмнителни. Един от кандидатите се е явил в нетрезво състояние и е класиран. Това е скандално“, заяви той.

Изказаха се мнения, че един от кандидатите се е явил в нетрезво състояние и е класиран. На конкурса води Васил Василев, за който всички си честитиха, че е новият директор  – съжалявам, ако разочаровам много хора, но това не е така“, каза министърът и допълни:  „Аз не съм си сложил подписа на протокола и няма да го направя, докато не изясним всички обстоятелства.“ Атанасов допълни, че един член на комисията си е тръгнал преди края, имало и съмнения за конфликт на интереси сред членовете. „Очаквам становище на нашите юристи. Когато разберем какво се е случило, ще решим. В момента директор няма“, каза още Атанасов.

В конкурса се състезаваха също сегашният директор на първата ни сцена Мариус Донкин, актьорът и преподавател Сава Драгунчев, режисьорът Бойко Богданов (чието именно поведение пред комисията беше не особено адекватно – конкурсът бе излъчван публично(link is external) в интернет).

Спечелилият, но не съвсем, Васил Василев понастоящем е директор на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в Плевен – нашумял напоследък с привличането на Александър Морфов за първата му постановка от 7 години насам на българска сцена, след като режисьорът на „Хъшове“ дълго бе в тлеещ конфликт със сегашния ръководител на Народния, Донкин. Морфов в момента работи в Плевен над „Антигона“. Василев е бил и директор на Ловешкия театър, а преди това – заместник на министъра на културата Петър Стоянович и общински съветник от БСП в Ловеч.

„Благодаря на министъра на културата Атанас Атанасов, който в регламентирания срок обяви публично, чрез предаването „Лице в лице“ резултата от проведения конкурс за директор на Народния театър „Иван Вазов“, като съобщи, че спечелилият конкурса е Васил Василев. Приемам това и за уведомление към мен, макар да буди недоумение заявлението му, че няма да разпише протокола от проведения конкурс“, реагира във Фейсбук кандидатът.