Изграждат Зелен ринг – 30 км алея върху стари жп линии

Зеленият ринг ще е най-големият линеен парк на София, с който се изгражда 30 км пешеходна и велосипедна връзка.
Той ще свърже 30 квартала и 250 хил. души, които живеят на до 9 минути пеша от него, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в социалните мрежи, след представяне на проекта

Идеята е на фондация „Зелена линия София“, обединила млади архитекти, които искат да свържат парковете на града с обща красива алея. Тя ще пресича с надлези или подлези големите булеварди „Цариградско шосе“, „Симеоновско шосе“ и „Драган Цанков“.


Маршрутът на целия Зелен ринг ще е разделен на 10 отсечки, като няма да е само по стари жп релси, а ще търси и най-подходящите трасета през квартали, индустриални зони и край речните корита на Перловската, Суходолската, Слатинската река. Някъде ще минава успоредно на т.нар. Вътрешен автомобилен ринг, който също е в процес на строителство – по ул. „Сребърна“, по локалното на бул. „Тодор Каблешков“, но после ще е покрай бул. „Гоце Делчев“, „Житница“, бул. „Никола Мушанов“, бул. „Вардар“ В северната част на града Зеленото трасе ще свърже за първи път пешеходно кварталите Военна рампа, „Надежда“ и Орландовци, уточни арх.Здравков. В изготвянето на проекта е ангажирана проектантската структура на общината „Софияплан“.

Първият участък от Зеления ринг свързва „Слатина“ и „Изток“ до гара „Пионер“. Преди 2 г. главният архитект арх. Здравков изготви подробния устройствен план, който, за съжаление, беше обжалван.
Добрата новина е, че от 5 дни вече имаме влязъл в сила подробен план за голяма част от трасето. На предстоящата сесия на общинския съвет ще внесем доклада за придобиване на държавните имоти в този участък, написа Фандъкова.

След като се изгради връзката между „Слатина“ и „Изгрев“ проектът продължава развитието си към „Дианабад“ и „Хладилника“.“Благодаря на екипа на фондация „Зелена линия София“, които преди няколко години представиха идеята си и последователно работят за реализацията й.
Специални благодарности и на арх. Здравков и екипа на общинското предприятие „Софияплан“, които работят за този проект.
Изграждането на Зеления ринг на София в цялост е дългосрочен проект, който ще даде нов живот на някои неглижирани и изоставени терени и ще даде нови възможности за придвижване в града“, завършва Йорданка Фандъкова.