Строят велоалея по бул. „Самоковско шосе“ в София

Започна изграждането на нова велоалея по бул. „Самоковско шосе“ с дължина малко над 2200 м. Тя ще бъде широка 2.5 м.

Според плановете на Столична община, по продължение на велотрасето ще бъде обособен и пешеходен тротоар с ширина от 3 м. Ще бъде изградено и ново енергоспестяващо улично осветление, съобщиха от Столична община.

Тротоарът ще бъде настлан с унипаваж, а велоалеята ще бъде покрита с асфалтов слой. Строителните дейности ще се изпълняват на етапи, като първият е близо 1500 м и ще продължи до края май.

Новото велотрасе ще започва от самото начало на бул. „Самоковско шосе“, непосредствено след моста на бул. „Копенхаген“. До самата велоалея изграждаме и широка пешеходна алея. Предстои да сложим и ново улично осветление, а покрай тях ще бъдат засадени 70 нови дървета, така че цялата западна страна на бул. „Самоковско шосе“ съвсем скоро ще придобие изцяло нов облик.“ Това коментира зам.-кметът по строителството на Столична община инж. Ангел Джоргов.
 
Велоалеята по бул. „Самоковско шосе“ е част от плановете на Столична община за разширяване на велоалейната мрежа в столицата. През 2022 г. предстои изграждане на нови 5 км велотрасета в целия град, в това число покрай булевардите „Тодор Каблешков“, „Филип Кутев“ и Източната тангента.