Институциите в София с 1200 паркоместа без да плащат за тях

Преди два месеца преброихме 53 паркоместа на площад „Александър Невски“, ползвани от Столична община и обозначени със служебен абонамент. На тях ежедневно виждаме да паркират личните си автомобили общински съветници и чиновници от общината, като легитимацията им е синя карта, която водачите поставят на таблото. След като живущите заплатили годишен винетен стикер не могат да намерят места за паркирена в района, а и се пропагандира ползването на градски транспорт ако имаме работа в центъра, защо се осигуряват места за паркиране на общински служители.

Днес общинският съветник Борис Бонев обяви че над 1200 паркоместа са заети от държавни и общински институции. Особено критичен е проблемът в центъра, където недостига на места за паркиране е най-сериозен, а пространството – силно ограничено. Данните за огромния размер на проблема идват след внесен доклад на Бонев за намаляване на служебните абонаменти на институциите, с което ще се въведе ред в паркирането, ще се сложи край на привилегиите за чиновниците и ще се осигурят стотици допълнителни места за софиянци.

„Освен че заемат местата, институциите не плащат за това и Общината губи милиони всяка година. Проблемът е изключително сериозен поради факта, че повечето места за паркиране се намират в имоти общинска собственост и в рамките на Синя и Зелена зона. Институциите нямат нормативно основание така грубо да заграбват и ограждат общински имоти, при това без да плащат за това или да имат сключен договор с ЦГМ.” заяви Бонев. Той допълни, че примерите за тази практика са много – паркингът около Министерство на икономиката, паркингът зад Министерски съвет, ВАС и ВКС, които са окупирали тротоара пред тях, дъгата около храм-паметника „Св. Александър Невски”, където безплатно паркират служителите на Столичната община и Народното събрание, и много други. Според съветника от Спаси София, още по-скандални са институциите, които в абсолютно нарушение на закона отнемат и понякога физически заграждат за себе си цели улици, които са общинска собственост.

Общинският съветник допълни, че произволът в паркирането не само намалява паркоместата за живущите, но и косвено спомага за мръсния въздух, грозната и рушаща се градска среда и задръстванията. „Вместо с личен пример да насърчават екологични форми на придвижване, институциите спомагат за едни от най-сериозните проблеми на града ни. Това категорично трябва да спре чрез балансирана политика за внасяне на ред и справедливост в паркирането, особено в центъра”, заяви Бонев.

“Ние не се сещаме за този проблем едва сега. Миналата година предложихме всеобхватна реформа и подобрения в паркирането в София и служебните абонаменти бяха важна част от тях, но управляващите отхвърлиха предложението ми. От години работим за по-справедливо разпределение на пространството и повече пешеходни улици в центъра, а паркирането често е най-голямата пречка за това. С освобождаването на служебни места на институциите ще се обособят над 600 нови места в Синя зона за ползване от живущи и приходящи. Това е огромен ресурс – около 12% повече места, спрямо наличните в момента, което съществено ще подобри ситуацията с паркирането. Практически без никакви разходи ще осигурим капацитет колкото за един голям етажен паркинг в центъра, затова призовавам всички политически сили в Общинския съвет да подкрепят разумното ми предложение, което е в интерес на софиянци”. – категоричен е Борис Бонев.

По време на конференцията Борис Бонев лично предаде писмо на Министъра на икономиката, с което призовава служебния министър Кирил Петков доброволно да се откаже от 40-те паркоместата около сградата на Министерството. „Убедени сме, че само с личен пример институциите могат да покажат, че заявките на служебното правителство за започване на необходимата промяна и нормализация на обществения договор не са само празни думи. Поради тази причина от екипът на „Спаси София” днес ще внесем подобни писма във всички министерства с призив да се откажат от привилегированите паркоместа.”, заяви независимият общински съветник.