Глобяват общинско дружество за изхвърляне на негеламентиран отпадък

depo-za-otpadatsi-vrazdebna
Снимка: ИК "Враждебна"

Две санкции в размер на 21 000 лева са наложени на общинското дружество „Софинвест“, което отговаря за депото в кв. „Враждебна“. Причината е установено изхвърляне на негеламентиран отпадък в депото. Това съобщи за Радио София гл. експерт „Управление на отпадъци“ в РИОСВ София Атанасова.
„След извършена проверка от страна на РИОСВ – София в средата на 2021 г. е издадена и принудителна административна мярка, която забранява извършването на дейността по рекултивация с неразрешени отпадъци. Тази принудителна административна мярка е издадена от министъра на околната среда и водите. Към настоящия момент издадените от директора на РИОСВ наказателни постановления се облажват пред съда от страна на „Софинвест“, каза София Атанасова.

Тя допълни, че в депото във „Враждебна“ се извършват дейности по рекултивация на два обекта – единият е бивша кариера за добив на инертни отпадъци и бивше депо за строителни отпадъци.

„Към момента не е депо, не функционира като депо и не би следвало там да се извършват дейности по депониране на каквито и да било отпадъци. Там следва да се извършват дейности по оползотворяване на инертни строителни отпадъци“, каза Атанасова.На 1 май 2022 г. обаче, от Инициативния комитет „Враждебна“ са се натъкнали отново на нерегламентирано изхвърлени отпадъци. Мартин Стоянов го заснема и с дрон.
„Шофирайки по Северната скоростна тангента забелязахме, че при депото има бял бус и около него има отпадъци. Решихме да проверим с дрон какво точно се случва. Опасенията, които имахме в предишните месеци, че все пак продължават там да се депонират неправомерно отпадъци, за съжаление се оказаха верни“, разказа пред Радио София Мартин.
Кадрите от дрона показват, че на мястото са изхвърлени дивани, туби, автомобилни гуми, найлони, дограма. По думите на Мартин Стоянов, от депото зариват изхвърлените отпадъци с почва. 

От ИК „Враждебна“ сезират РИОСВ – София отново, които на 2 май са направили проверка и са констатирали нарушение. 
В отговор до Радио София от оттам съобщиха, че при проверката е установено, че дружеството извършва рекултивационни дейности с неразрешени (неинертни) отпадъци. На оператора е издадено предписание за извършване на почистване на неразрешените (неинертни) отпадъци със срок до 16.05.2022 г.
РИОСВ – София е стартирала административно наказателна процедура във връзка с констатираното при проверката, извършена на 02.05.2022 г. Инспекцията ще извършва регулярен контрол на обекта с цел спазването на екологичното законодателство, се казва в становището на РИОСВ.