Водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин. НСО с мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и гостите на София на 6 май

На 6 май водосветът на бойните знамена и знамената-светини ще започне в 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София. Той ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

В тържествения ритуал ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената-светини и  представителни блокове на Националната гвардейска част. След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на химна на Република България ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните гвардейски части ще преминат в тържествен марш.

В празничния ден в 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България в столицата ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

В Деня на храбростта и празник на Българската армия Националният военноисторически музей (НВИМ) ще посрещне своите посетители със специална празнична програма. Традиционно НВИМ обявява вход свободен от 10.00 до 17.00 ч. за постоянната си хронологична и за външната експозиция.

На 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия, Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за осигуряване на сигурността на жителите и гостите на София.

От 9.00 часа ще се състои тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Почит и признателност пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отдадена пред Паметника на незнайния воин.

Гражданите, които желаят да присъстват, ще имат достъп през три контролно-пропускателни пункта, организирани при ул. „Раковски“ и ул. „Оборище“, при ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 08.00 часа до 13.00 часа се въвежда забрана за използване на безпилотни летатлни средства (дронове) в зоната на мероприятието.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства с изключение на пътните превозни средства, осигуряващи мероприятията, както следва и без да се засягат местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент“:

  • От 14:00 до 22:00 часа на 05.05.2022 г. на паркинга на моста на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ пред Националния стадион „Васил Левски“;
  • От 07:00 часа до приключване на събитието на северозападната дъга на паркинга на пл. „Св. Александър Невски“ в участъка между ул. „Оборище“ и ул. „11-ти август“ – за озвучителна техника и реаниобил на ВМА;
  • От 07:00 часа до приключване на мероприятието на 6.05.2022 г. на пл. „Николай Гяуров”.

Забранява се престоят и паркирането и влизането на пътни превозни средства с изключение на пътните превозн средства, осигуряващи мероприятията, както следва:

  • от 07:00 часа до 12:30 часа на 06.05.2022 г. на ул. ул. „Оборище“ в участъка между ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „11-ти август“. Закриват се и базарите за художествени изделия;
  • от 11:30 до 12:30 часа на 06.05.2022 г. на ул. „Леге“ в участъка между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Съборна“.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища за посоченото времето и места.

По преценка на „Пътна полиция“ при СДВР ще се извършва спиране движението на пътни превозни по средства по ул. „Оборище“ в участъка от храм-паметника „Свети Александър Невски“ до ул. „Г. С. Раковски“ за времето от 06:30 ч. до приключване на мероприятието на 06.05.2022 г. и по ул. „Г. С. Раковски“ при навлизане  на блоковете и при изтегляне на блоковете.