Фитнеси, кина, театри и заведения с градини отново отвориха врати за посетители

otvoreni-zavedenia-v-sofia

Постепенно разхлабване на мерките срещу Covid-19 започва от днес. Според заповедта на здравния министър, заведенията, които имат открити площи ще могат да работят. От Сдружението на заведенията в страната посочват, че едва 14 % от собствениците са съгласни да работят само градините им. Разрешават се посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления, но при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията. Същото условие важи и за занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство. 

Фитнес центровете, спортните зали и клубове, както и плувните басейни и комплекси също ще могат да приемат клиенти при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко метър и половина.

От 1 април до 12 април на магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи, прилежащи към търговския обект.

Заведенията за хранене и развлечения също ще могат да приемат клиенти, но само в откритите им площи – тераси, градини и др. Работното им време ще бъде ограничено от 6:00 до 23:00 часа. Дискотеките, бар-клубовете, пиано баровете, бар-вариете и нощните барове, обаче, остават затворени до края на месец април. 

Детските градини и яслите ще възобновят работата си от понеделник, 5 април. След края на пролетната ваканция на учениците, от 12 април, се възобновява присъственото обучение на децата от 1-ви до 12-ти клас, като графикът ще бъде оповестен в рамките на следващата седмица.