20 годишен е задържан за атаката спрямо НАП

hacker-attack

Предполагаемият хакер в писмо: „Това изтичане се случва от 11 години насам

„Имаме заподозрян за хакерските атаки. Той беше задържан във вторник следобед. Служител е на компания за киберсигурност. В рамките на задълженията си тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки”. Това съобщи в ефира на „Здравей, България” Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП.

По думите на Колев, задържаният работи като служител на компания за киберсигурност т.е. „бял хакер“ – тества уязвимости на различни системи. Той бил софиянец, на 20 години. Колев обясни пред Нова телевизия, че са иззети два лаптопа и стационарен компютър, на които имало данни, сочещи за съпричасност – конкретно данни от НАП.

В имейл, получен от някои медии вчера, за който се твърдеше, че е от автора на хакерската атака – самият представящ се за хакер описваше себе си по този начин. 

ОТ НАП СА ИЗТЕКЛИ ДАННИ НА 5 МИЛИОНА ГРАЖДАНИ

Заподозреният от МВР е на 20 години, от София. В различни моменти е бил и „бял“, и „черен“ хакер, обясни Колев. Продължава работата на разследващите дали има и други съпричастни към престъплението.

Младият мъж е задържан на работното си място, претърсвания са направени и в офиса, и в дома му. Хакерската атака е направена от България. 

Потвърди се и това, че пробивът в системите на НАП е направен през електронната услуга за възстановяване на ДДС при сделки с чужбина.

Явор Колев предупреди, че всеки, който използва и разпространява информация за лица, придобита от изтеклите информационни масиви, е нарушител на закона. И увери, че „няма да остане анонимен“, защото МВР има ресурс да установи подобни злоупотреби.