До края на октомври ще приключи пробивът на бул. „Филип Кутев“ 

ulica-philip-kutev
Снимка: Аделина Ангелова/Столична община

До края на октомври ще приключи пробивът на бул. „Филип Кутев“ в столицата, каза кметът на София Йорданка Фандкова пред журналисти, по време на проверка на изграждането на булеварда. Вече се полага асфалт, обектът е на финала, поясни Фандъкова и допълни, че има още работа по велоалеите и тротоарите, но се движат в срокове.

Бул. „Филип Кутев“ е от стратегическите, защото е участък от третия градски ринг, посочи столичният кмет. Тя допълни, че този пробив ще направи връзката между бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“. По този начин продължаваме да извеждаме трафика от центъра на София, намаляваме задръстванията и съответно подобряваме качеството на въздуха, обясни Фандъкова.

Това е изцяло нов булевард, дава възможности за всички – шофьори, велосипедисти, ще има отделна бус лента, както и широки тротоари, посочи кметът. Ново осветление и резервирано трасе за трамвай, което ще бъде изградено, когато приключи изграждането на целия обект, допълни Фандъкова.

По думите на кмета, изпълнителите поемат ангажимента, заедно с художниците на зоопарка, да направят рисунки на животни на новата ограда, която ще се вижда от бул. „Филип Кутев“. Този обект тук променя София кардинално, коментира Фандъкова.

Фандъкова припомни, че за да се приключи целият бул. „Филип Кутев“ е останало южното платно на участъка, където е имало имот на Софийския университет, който останал за придобиване, като и с това са на финала. По този начин може да се направи целият участък – от бул. „България“ до бул. „Симеоновско шосе“. Едновременно с това се надявам да започнем първия етап на пробива на бул. „Тодор Каблешков“, който е другият обект от третия градски ринг, посочи Фандъкова. Тя поясни, че там също има имот, за когото не могат да се разберат със собствениците. Това са трудните неща, които хората не виждат, но ние се борим да защитим обществения интерес, допълни столичният кмет. 

Заместик-кметът по строителството Ангел Джоргов обясни, че велоалеите на бул. „Филип Кутев“ ще бъдат от двете страни по 1,5 м., така както е на бул. „Тодор Каблешков“. Пътното платно е с широчина 10,5 м., с ново осветление, нова канализация, допълни зам.-кметът.

По думите му успоредно с този проект, се изпълняват и поливни и дъждовни канали по бул. „Симеоновско шосе“ и по бул. „Г.М. Димитров“, като се стремят до 15 септември да приключи строителството, за да може да няма задръствания за първия учебен ден, посочи Джоргов и допълни, че краят на целия проект ще бъде до края на октомври.

Заместник-кметът коментира и ремонта на бул. „Копенхаген“, където до началото на септември ще бъде избран изпълнител. Там предстои да се проектира работен проект и да се започне, това ще стане към края на годината, посочи Джоргов и допълни, че това е изцяло нов пробив, така че няма да бъде свързан със задръствания. 

От утре започва основният ремонт на ул. „Емилиян Станев“, каза зам.-кметът. Той допълни, че изпълнението е разделено на осем подетапа, като ще се работи от пресечка до пресечка. Започваме от долния край – между улиците „Вяра Мутафчиева“ и „Вили Казасян“, обясни Джоргов. Приблизително за пет месеца трябва да приключи строителството, каза той. 

Джоргов призова гражданите да бъдат търпеливи – ще бъде прашно, ще бъде затруднено движението, но това е дългоочакван ремонт с вътрешноквартална улица, която е и основна за кв. „Кръстова вада“. Ремонтът ще включва нови инженерни мрежи, нови тротоари, ново осветление, канал, водопровод – всичко, което трябва да има една европейска улица, допълни Джоргов.