До 2000 лв. глоба за рисуване на графити в София

pochistvane-na-grafiti

Започна масово почистване на графити в центъра на столицата. От Столичната община предлагат да се въведе и глоба до 2000 лева за драскане по сградите. Ще бъде въведена и бърза и лесна процедура за регламентирано рисуване на фасади с графити.

Обособяват се 4 свободни стени за съвременно градско изкуство- в „Южния парк“, в подлезите на моста „Чавдар“ и гара „Подуяне“, както и в парка срещу Университета за национално и световно стопанство. Започва и почистване на сградите в центъра. 

Успоредно с това започва мащабно почистване на надраскани фасади, като началото ще е в историческия център на София, в която има много единични и групови паметници на културата. То ще е на общинското дружество „Софекострой“ (бившо „Чистота Искър“). Почистването ще бъде разширявано постепенно към други зони на града. Ще бъдат почиствани и частни сгради при подадени сигнали в Столичния инспекторат и при изрично искане на живеещите.

Ще има възможност собствениците на частни сгради да заявят желание за почистване на фасадата, което ще се извърши по определени критерии и обследване на мазилката, обясни председателят на СОС ГеоргиГеоргиев. Почистването ще се извършва със средства от общинския бюджет.

Главният архитект на столицата Здравко Здравков посочи, че е изработена цялостна визия как ще изглеждат фасадите на сградите по улиците „Граф Игнатиев“, „Солунска“, „Цар Шишман“ и „Шести септември“, като се предвижда почистването на графитите да започне най-напред от тях.

По думите му фасадите на храмовете са много особени и се търси специална технология за тях.  Целта ни е да запазим културното наследство, но и да дадем ясен знак, че няма да се толерира вандализмът, допълни той.