Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ спасиха котка, заклещена във въздуховод до НДК

спасено-коте-ндк
Снимка: Константин Павлов/Фейсбук

Служители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и служители на общинската администрация от район „Лозенец“ спасиха котка, която през последните два дни е мяукала в един от въздуховодите на тунела под НДК. За новината съобщи кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов.

Ето и целия разказ на Константин Павлов описан във Фейсбук страницата:

Спасяването на редник Иван!От два дни районната администрация на Лозенец се занимаваше с труден казус – в една от металните гъби, която всъщност представлява изход на въздуховодите за транспортния тунел под НДК, точно пред сградата ни, на бул „Фритьоф Нансен“ беше паднало котенце, което жално плачеше.

Металните „гъби“ са изработени още със строителството на НДК и представляват тежки конструкции от дебела ламарина, допълнително подсилена с арматурно желязо, която не беше по силите на хора, неразполагащи с техника, дори да ги повдигнат, камо ли да ги отворят.

Два дни служителите от администрацията се редуваха да хвърлят храна на котето и да му говорят успокоителни думи, докато търсехме техника и хора, които да помогнат с отварянето на въздуховода и изваждането на животинчето.

Най-накрая се появиха ето тези юнаци от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“, с чиято помощ капакът беше повдигнат и можахме да надникнем вътре.

Котенцето се оказа огромен котарак, който много подозрително гледаше на всякакви въжета и колани, които спускахме надолу с надеждата той да се захване за някой от тях, за да можем да го издърпаме.

В крайна сметка с хитроумна схема, в която ключова роля изиграха кюфтетата от близката скара-бира, котаракът беше уловен и изтеглен нагоре. Не можахме да му се порадваме, тъй като той със зъби и нокти бързо се освободи от топлите грижи на групата и побегна в градината на НДК.

Бих искал от все сърце да благодаря на началника на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров, на служителите от дирекцията и от районната администрация за бързата и адекватна реакция и за щастливия край. И на котараците трябва да показваме че сме хора.

И разбира се, според мен този котарак се казва Иван!Честит празник на всички и още веднъж благодаря!