Боди камерите ще стават задължителни за полицаите в София

protest-policia

Боди камерите ще станат задължителни за всички полицаи, които работят на улицата. Това съобщи в интервю за „Нова телевизия“ директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Любомир Николов. Той обаче не даде никакви подробности кога ще стане това, както и дали вече е започната работа по обявяването на обществена поръчка за придобиването на устройствата. Повод за коментара му стана завършилата проверка на полицейското насилие по време на протеста срещу управлението на Българския футболен съюз. В крайна сметка четирима полицаи са уволнени заради агресията, а други 9 пък са били порицани.

Николов обясни, че по време на протеста служителите на МВР не са носили боди камери, защото е имало притеснение, че устройствата ще бъдат счупени по време на ескалиралото напрежение. Той подчерта, че при всички масови събития има полицай, който снима както действията на протестиращите, така и тези на колегите си.

Със заповед на главния секретар на МВР започват ежеседмични обучения на служители на ведомството, като ще се изследват и пропуски в дейността. Боди камерите ще станат задължителни за всички полицаи, които работят на улицата, каза Николов в коментар на случая от Стара Загора, където при гонка с полицията почина Пламен Пенев.

Арестуваха мъж, подпалил четири автомобилa в СофияЧетири коли са били подпалени в столичния квартал „Княжево“. Сигнал за деянието е подаден около 4 часа в понеделник.

Към адреса незабавно били насочени екипи на полицията и пожарната служба, които бързо потушили пламъците. При извършения на място оглед експертите констатирали, че огънят е предизвикан умишлено.

След оперативно-издирвателните дейности е арестуван извършителят – 33-годишен софиянец.

След доклад на събраните материали по случая в Софийска районна прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.330 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.