Без маски в работни колективи до 7 души, ако всички са ваксинирани или преболедували

1146
otvoreni-zavedenia

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, съгласно която за работните колективи до 7 душиможе да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска.

Това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване и физическите и юридически лица – собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски и други обекти, предоставящи услуги на гражданите.

Условието е всички лица да са ваксинирани срещу COVID-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция.

В разпространената тази вечер заповед, която може да се обжалва в срок от 1 месец, се дава и определение на това какво означават „ваксиниран срещу COVID-19“ и „преболедувал COVID-19“:

1. за „ваксиниран срещу COVID-19“ се приема лице със завършен ваксинационен курс срещу COVID-19, удостоверено с Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация и преминал 14-дневен период, считано от датата на поставяне на последната доза;

2. за „преболедувал COVID-19“ се приема лице, с лабораторно доказан COVID-19 с изследване по метода на полимеразна верижна реакция (бел. ред – по-известен като PCR тест) или с бърз антигенен тест за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, за което лицето е било в домашна или болнична изолация, удостоверено с предписание на регионална здравна инспекция или с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.“.

В заповедта не се посочва изрично дали трябва да носят маски гражданите, които влизат в тези обекти, но се предполага, че те са длъжни да си поставят маска, защото така е в други заповеди на министерството, определящи режима по време на пандемията.