БАН предлага летище ”София” да носи името Васил Левски

sofia-airport-airplanes-letishte-sofia

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски предложи международното летище в София да носи името на Васил Левски. Той изпрати писмо до служебния министър-председател Гълъб Донев с идеята Министерски съвет да разгледа предложението, съобщават от БАН. Поводът е отбелязването на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски – една от най-светлите личности в родната ни история.

„С този акт всички ние ще изразим в най-голяма степен почитта си към националния герой на България, който е допринесъл неимоверно много за възраждането на българския дух и за освобождението на Отечеството ни. Освен космополитна личност, Апостолът е и един от дарителите при основаването на Българското книжовно дружество през 1869 година, чийто наследник е БАН“, се казва в писмото на акад. Ревалски. За първи път това предложение беше поставено през 2017г. Тогава то получи подкрепата на голяма група наши съвременници, но не се реализира.

Международно летище София (SOF/LBSF), е най-голямото и най-натовареното летище в България. Разположено е на около 10 км източно от центъра на столицата. Над 35 авиокомпании изпълняват редовни пътнически или товарни полети, както и сезонни туристически програми до и от София.

През 2022г. столичното летище е обслужило над  6 милиона пътници, което е значително повече спрямо миналата година, но и с над 1 млн. пътници по-малко в сравнение с предпандемичната 2019г. През м. януари 2023г. през него са преминали 516 865 пътници, съобщават от софийското летище.