От началото на януари 220 млади шофьори са обучени в рамките на кампанията „Карам безопасно“ на Столичната община

patnka-markirovka

От началото на януари тази година до момента 220 млади шофьори са се записали и са преминали безплатното обучение за подобряване на квалификацията по програма „Карам безопасно“ на Столичната община, съобщи за БТА заместник-кметът по транспорт Дончо Барбалов.

Той е вносител на доклад в Столичния общински съвет (СОС), в който представя отчет на Стратегията за пътна безопасност на Столичната община, която бе приета от СОС през октомври 2022 година. Докладът предстои да бъде обсъден от комисиите към Съвета, а след това и на сесия.

Част от тази програма е именно инициативата „Карам безопасно“, която предлага безплатни обучения през уикендите в базата на „Столичен автотранспорт“ в кв. „Малашевци“ за придобиване на умения за безопасно шофиране. Записването става онлайн през формата в сайта на „Карай безопасно“. Изискванията към кандидатите за участие са: валидна шофьорска книжка и наличен син талон; до 10 години шофьорски стаж от дата на издаване на категория B; технически изправен автомобил за участие или за ползване на Spark; желание за безопасно шофиране за себе си и околните. 

В рамките на програмата за пътна безопасност на Столичната община в началото на учебната година всички първокласници в София от държавни, общински и частни училища получиха 15 000 светлоотразителни гривни за пътна безопасност, припомни зам.-кметът. В много европейски държави носенето на светлоотразителни гривни от учениците е задължително.

Зам.-кметът Барбалов каза, че за по-голяма безопасност бяха монтирани физически ограничители на скоростта тип „полусфера“ на няколко места в столицата –  бул. „Александър Стамболийски“; в района на пешеходните пътеки по бул. „Янко Сакъзов“ ; при пешеходните пътеки на бул. „Княз Александър Дондуков“ при ул. „11-ти Август“ и ул. „Панайот Волов“; в района на пешеходната пътеки на ул.  „Габрово“ при ул. „Пловдив“; в района на пешеходните пътеки при кръстовището на ул. „Хайдут Сидер“ и ул. „Цар Симеон“.

За първи път в нашия град бяха монтирани модулни предпазни острови в средата на пътното платно, информира още Дончо Барбалов. Най-големият такъв остров се намира на кръстовището на бул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Брегалница“, където има училище и така помагаме на учениците да пресекат изключително натоварения булевард, каза Барбалов. Монтирани модулни предпазни острови има и на бул. „Черни връх“ при бул. „Джеймс Баучер“ и при ул. „Презвитер Козма“; на бул. „Княз Ал. Дондуков“ при ул. „Веслец“; на бул. „Сливница“ при ул. „Русе“, съобщи още зам.-кметът. Той информира, че се изготвя проектна документация за монтажа на модулни пешеходни острови на още шест места в София. 

Много важна програма на Столичната община е допълнителното осветяване на пешеходните пътеки, заяви зам.-кметът Барбалов. На всички пешеходни пътеки, до които има подходяща точка за монтаж и захранване на насочени прожектори е направено осветяване. Това са над 700 пешеходни пътеки или над 60 процента от техния брой. Работим по увеличаване на броя на допълнително осветените пешеходни пътеки, каза Барбалов.

Той информира още, че друга много важна мярка, предприета от Столичната община за повишаване на пътната безопасност, е закупуването на 33 радарни табла, които вече са монтирани на ключови места в София за отчитане превишенията на скоростта. Подаваме тази информация на контролните органи и се надяваме тя да бъде използвана за осъществяване на повече контрол и по-адекватни действия и реакция, коментира зам.-кметът.

Той съобщи, че през 2022 г. са подменени над 10 000 кв.м. предпазни парапети на места, на които рискът от навлизане на пешеходци на пътното платно е голям. Целта отново е повишаване на пътната безопасност, отбеляза Дончо Барбалов.

Той припомни, че на последната сесия на СОС беше взето решение за даряване на „Пътна полиция“ на пет преместваеми камери за автоматизиран контрол на скоростта на движение. Надяваме се по този начин да увеличим капацитета за контрол на скоростта, каза Барбалов.

Пред „Пътна полиция“ Столичната община се ангажира със закупуване на тестове за наркотици. Към момента са купени 200 теста, които предстои да бъдат дарени на СДВР. Столичната община е поръчала и доставката на пет преместваеми камери за автоматизиран контрол на скоростта на движение на моторни превозни средства, които ще бъдат дарени на пътната полиция. Доставката и документалното оформяне на дарението се очаква да приключат до края на юли 2023 г., каза още Барбалов.

Той обърна внимание на въпроса за контрола по отношение на пътната безопасност и на събираемостта на глобите. Барбалов даде пример с глобите за неправилно паркиране, които са включени в данъчната система на Столичната община. В момента, в който възникне задължение, то излиза в системата, където са данъчните задължения на хората, обясни зам.-кметът. Това може да се направи и с нарушенията за превишена скорост, но са необходими законодателни промени, каза Барбалов.