От днес София е със засилени мерки за сигурност

Полицай патрулира в центъра на София

От днес в София влизат засилени мерки за сигурност заради Българското европредседателство. Закриват се два паркинга до Националния дворец на културата. На 10 и 11 януари ограничения ще има и около Народния театър, където ще бъде церемонията по приемане на председателството.
МВР е създало и специални стратегически екипи от въоръжени с автомати служители, които ще участват в охраната, а 3500 камери ще следят за сигурността в София по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза, че ще разчита на камерите в района на НДК за осигуряване на сигурността около основната сграда, в която ще се провеждат събитията в рамките на европредседателството. Когато е необходимо, в района ще се
въвежда и пропусквателен режим, като по-строгите мерки ще се налагат при срещи от по-високо ниво.

Национален дворец на културата

Службите за сигурност със специални мерки за българското председателство на ЕС. В момента се изграждат трасетата, по които ще се движат евродепутатите в София.
Основните маршрути ще са от летището до НДК, София Тех Парк и хотелите, в които ще се настанят депутатите. По тези трасета движението може да бъде ограничавано или затруднено, като ограниченията ще са само за определени часови
диапазони. Целта е спирането на движението да е максимално кратко, за да не рефлектира върху трафика в столицата. Най-сериозна ще е охраната около НДК, където ще се провеждат заседанията. Там в охраната може да се включи и жандармерия, а влизането на граждани в зоната за сигурност няма да бъде възможно.
По време на европредседателството у нас ще има 300 официални събития, 30 от тях – с участието на лидерите на европейските страни. Очаква се страната ни да посетят и 25 хил. гости.