КАТ ще отказва регистрации на автомобили, които замърсяват въздуха над нормата

Служител на КАТ измерва вредните газове на автомобил

В края на 2017 г. Столична община закупи за нуждите на КАТ седем газоанализатора с които да бори замърсяването на въздуха в София.  Целта е да не се регистрират автомобили, които не отговарят на изискванията на замърсяването на въздуха. Това обясни кмета на Столична община Йорданка Фандъкова в сградата на Пътна полиция, където новите уреди бяха представени.  Стойността на газомерите е 70 хиляди лева, като средствата са от бюджета на общината. Пет от уредите ще бъдат на разположение в столичния КАТ, като един газоанализатор ще обслужва два канала, а другите два са мобилни и ще се поставят в патрулните автомобили.  

Антон Златанов, Тенчо Тенев, Йорданка Фандъкова и Нено Димов

„По инициатива на Столичната община в рамките на месец всеки шофьор, който пожелае, може да провери безплатно нивата на емисии на автомобила си“. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова в присъствието на министъра на околната среда и водите Нено Димов, зам.-директора на СДВР Антон Златанов, директора на Пътна полиция комисар Тенчо Тенев.

Служител на Пътна полиция с новия газоанализатор

Според анализите на експертите 60% от замърсяването с фини прахови частици в София се дължи на автомобилния трафик. „Изследването, което направихме с испанската лаборатория показа, че около 7% от автомобилите допринасят за ¼ от замърсяването. Другият основен източник на замърсяване с фини прахови частици е отоплението с твърдо гориво“, допълни кмета Йорданка Фандъкова.

Новият газоанализатор

 

През тази година се очаква Столичния обществен съвет да разгледа и мерките, които общината ще прилага при опасно замърсяване на въздуха. Част от предложенията са безплатен градски транспорт, ограничение на движението в столицата и удвояване цената на синя зона. Вероятно обаче идеята за по-скъпо паркиране в центъра ще отпадне.

В същото време независима национална мрежа от над 200 станции за измерване на атмосферните условия и фините прахови частици, излъчваща в реално време, визуализирана за София, показва замърсяването в различни точки на София.  Можете да видите състоянието на въздуха във вашия район на airsofia.info.

Състоянието на въздуха в София. Източник: airsofia.info