Извънредни мерки за сигурност в София в навечерието на Нова година

Полицай патрулира в центъра на София

Сурови мерки за сигурност предвиждат от СДВР за новогодишната нощ.  На площад „Княз Александър Батенберг“, където по традиция се събират най-много хора, за да посрещнат празника, още от четвъртък са разположени денонощни патрули на полицията. 

В центъра на София патрулират новосформираните тактически екипи, които са полицейски служители, обучени от отряда за борба с тероризма във връзка и с европредседателството.  Екипите са от по двама души и могат да бъдат видяни на ключови места в столицата.

Полицаи ще има и пред всички търговски центрове в столицата, летището, гарите, автогарите, както и пред трите бежански центъра в града.  От МВР уверяват, че реална терористична заплаха за страната ни няма, а предприетите мерки са превантивни.
Жандармеристи патрулират пред „Ал.Невски“

 

 

В новогодишната нощ достъпа до площад „Княз Александър I“ ще става през осем пропускателни пункта. Сигурността на хората ще бъде обезпечена от две линии с тежка техника – първата ще е с по-тежка техника, а втората – от моторизирани екипи, които да спрат евентуално нахлуване на автомобили. Полицейските служители ще бъдат подпомогнати и от 12 екипа на жандармерията. Гражданите ще преминават през щателна проверка, като на площада няма да се допускат пияни хора, както и такива, които носят огнестрелни оръжия, пиротехника, стъклени бутилки или чадъри.

Коледните празници са преминали без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред. Според СДВР сочи намаление на престъпността като цяло в столицата, отбеляза комисар Борислав Муеров, началник на отдел „Охранителна полиция“ в столичната дирекция. Четири са заявените джебчийски кражби за периода 22-27 декември. Около 4- 5 са случаите във всяко от деветте районни управления на задържани с наркотични вещества. Той посочи, че зад тези резултати стоят предприетите превантивните мерки от ръководството на СДВР – създадена предварителна организация, проведени срещи с представителите на охранителните фирми, засилени мерки за сигурност, както и сформирани тактически екипи и допълнително полицейско присъствие.  

Вижте програмата на празничното шоу на площада: „Сцена под звездите“