Пиянството на един народ

улица "Париж"

Нова година, химна, шампанско, поздравления, пиратки, заря. Това го  преживява почти всеки. А какво се случва на първата сутрин от новата година?

Излязохме около 11 часа в малък периметър в центъра на София. Тишина, остатъци от пиратки, почти няма леки автомобили. Столичани все още спят или дояждат руската салата за закуска.

Дондуков

 Наскоро ремонирания и дискутиран булевард „Дондуков“. Автомобилите са малко, магазините са затворени. Собственици на кучета най-после са откликнали на молбата на домашните си любимци за кратка разходка. Махмурлиени физиономии се прибират от снощно гости. Възрастни жени са тръгнали за някъде в полупразен трамвай.

 

улица „Париж“

По малките улички е още по-тихо. Айнщайн присмехулно ни гледа от контейнер за боклук сякаш ни пита: „Абе, вие луди ли сте, да се разхождате толкова рано“?  Първи януари е слънчев, с тройна доза смог, все едно няколко ТЕЦ-а работят наблизо. 

Московска

На „Александър Невски“ обаче попадаме в друг свят. Все едно всички будни са се събрали тук. Туристи, много туристи, нереално много туристи.  И разбира се група роми. Майката или по-точно бабата стои на стълбите на храма, а децата със сурвачки налитат да сурвакат учудените чужденци. Рядко някой се сещаше защо го „бият“ по гърбината, а още по-рядко някой вадеше портфейла. 

Роми сурвакари
Роми сурвакари

Паркингът около храма се запълва бързо. Предстои новогодишния молебен на Патриарх Неофит. Децата със сурвачките са в стихията си. Заради традицията, някои българи им дават левче.

роми сурвакари

Влизаме в „Александър Невски“. Днес е Васильовден и това е още един повод, обстановката да е тържествена. Хорът е на балкона и светлината от свещите внася онази атмосфера, която за минутка те кара да си пожелаеш нещо.

Александър Невски
Патриах Неофит

По-късно по телевизията слушаме шефа на Пирогов Асен Балтов:

„Трима души са с ампутирани пръсти, трима – със счупени пръсти и четирима с изгаряния от пиратки. Те са постъпили в травматологията на „Пирогов” в новогодишната нощ“.  „Двама са докарани в токсикологията след употреба на наркотични вещества. а трима след употреба на алкохол“. Сред по-натоварените кабинети и отделения е и неврохирургията – пациенти с рани по лицето и главата след прекаляване с алкохол.

Вече е 2018 година. Отпразнувахме настъпването и не забравяйте, че утре е работен ден!

За много години от екипа на MySofia!