Затварят улици заради „Ден без автомобили“

hobo-scooters

„Ден без автомобили“ за гр София като част от кампанията „Европейска седмица на мобилността“
Кулминацията в програмата е на 22-ри септември на улица „Ген. Й. Гурко“. Тя ще бъде затворена за автомобили в участъка между бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“. От 11 ч. сутринта до 16 ч. следобед всички граждани ще могат да тестват електрически скутери, електрически велосипеди и други алтернативи на автомобилния транспорт.

Въвежда се и организация на движението за „Ден без автомобили“, като част от кампанията „Европейска седмица на мобилността“ днес. От 08.00 до 18.00 часа на 22.09.2020 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва: на пл. „Кн. Александър І”; на ул. “Ген. Й. Гурко” между бул. “Васил Левски” и бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”.

den-bez-avtomobili

От 08.00 до 18.00 часа на 22.09.2020г. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител“ в участъците между пл. „Независимост“ и ул. “Г. С. Раковски” и от ул. “Г. С. Раковски” до бул. „Васил Левски“, по ул. “Княз Александър I”, в участъка от бул. “Цар Освободител” до ул. “Съборна”, ул. “Леге” в участъка от ул. “Съборна” до бул. “Цар Освободител” и по ул. „Ген. Й. Гурко“ в участъка от бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, с изключение на автомобилите, обслужващи съгласуваните на територията на Столична община мероприятия, тържествени церемонии – сватби, кръщенета и други и колите на обществения транспорт.

„Тази година Ден без автомобили е различен, защото епидемията от COVID-19 промени много неща в сферата на мобилността. Всички градове отбелязаха отлив от градския транспорт и увеличаване на индивидуалните придвижвания, но и всички ние забелязахме, колко чист може да бъде въздуха, когато автомобилният трафик намалее драстично. Затова и програмата от събития в София е посветена на начините за чисто, здравословно и, разбира се, безопасно придвижване в града“, коментират от Столичната община.