Засаждат 86 000 фиданки дъб в землището на село Негован 

novata-gora-krai-sofia
Снимка: Столична община

Започва залесяването на „Новата гора край София“. Тя ще бъде разположена на площ от 137 дка в землището на с. Негован в район „Нови Искър“.

Новата гора – Негован е втора инициатива на Столична община за залесяване в крайградски райони и създаване на зелен пояс.

С помощта на доброволци в рамките на 4 сезона тази пролет ще засадим 86 000 фиданки дъб, с което ще възстановим загубените в района крайречни гори.

Тази пролет в рамките на няколко уикенда ще се провеждат залесителни кампании.

Дните, в които ще се извършва залесяване тази пролет:

9 и 10 април,
16 и 17 април,
30 април и 1 май,
7 и 8 май

За ползващите градски транспорт е разкрита временна спирка по маршрута на автобус 20.

Гората край Негован е част от инициативата „Новата гора на София“ по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова, с която Столичната община засажда нови горски масиви в крайградските райони на града, като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. Целта е създаване на зелен пояс.

Новият терен е избран съвместно с кмета на район „Нови Искър“ г-жа Даниела Райчева и кмета на с. Негован Валентин Павлов.

Инициативата „Новата гора на София“ стартира преди няколко години, 2018 г., със залесяване край „Суходол“. В рамките на 6 залесителни сезона заедно с доброволци засадихме над 100 000 акации и липи на 225 дка.

Засаждането се организира със съдействието и под експертизата на лесовъдите от oбщинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ към Столична община.

Ние вярваме, че добрият пример е заразен, затова благодарим на всички, които ще отделят от свободното си време и ще се включат в засаждането на младите фиданки, за да създадем заедно още едно зелено пространство край София.