„Водна паша“ на скулптора Павел Койчев ще посреща посетителите на Южния парк

водна-паша-павел-койчев
Снимка: ФБ/Столица Култура

„Водна паша“ на скулптора Павел Койчев става част от културния и градски пейзаж на София. Нова версия на емблематичната творба ще посреща посетителите на Южния парк в столицата.

Столичният общински съвет даде днес зелена светлина за трайното експониране на открито в София на композицията „Водна паша“, дело на световноизвестния български скулптор Павел Койчев. Творбата ще бъде разположена в Южния парк, във водното огледало при западния вход откъм бул. „Петко Ю. Тодоров“. Фигурите ще бъдат изработени от бронз, а главната ще е висока близо 4 метра.

Идеята за поставяне на мащабна творба на международно признатия роден творец беше подкрепена от много обществени фигури и личности от артистичния ни свят, от Съюза на българските художници, както и екипа на СГХГ. Проектът беше одобрен от Худжествено-експертния съвет към Столична община.
След отправената покана и поредица обсъждания, Павел Койчев предложи на общинската управа да създаде нова версия на емблематичната си творба „Водна паша“, разположена до 2019 г. в реката на село Осиковица край Правец. Творецът даде и идеята за локацията, в която тя да „заживее“.
Павел Койчев е роден на 30 май 1939 г. в София. Завършва Художествената гимназия, а след това и специалност „Декоративно монументална скулптура“ в Художествената академия. Първата му самостоятелна изложба е през 1982 г. в София. Участва в проекта „Световни художници в края на хилядолетието“ в Ню Йорк през 1999 г. През 2002 г. и 2012 г. е сред творците, представящи България на Международното биенале във Венеция. От 2008 г. негови творби са постоянно изложени в парк-галерия „Оригиналите“ в село Осиковица. Негови скулптури са притежание на Националната художествена галерия, на Софийската градска галерия, на градските галерии в Пловдив, Добрич, Варна, Стара Загора, Кърджали и Плевен, както и на частни колекции в множество европейски държави.
За изложбата си „Градината на тревата“, представена в галерия „Райко Алексиев“, Павел Койчев получи през 2019 г. Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата в раздел „Визуално-пластични изкуства“.