Велошествието „София кара колело“ събира над 800 участници

велошествие

Олимпийските легенди Йордан Йовчев и Евгения Раданова, младият талант в алпийските ски Алберт Попов и участничката на Олимпиадата в ПьонгЧанг Теодора Пенчева ще поведат колоната на Велошествие и Велокарнавал тази събота от площад Народно събрание до Южния парк. Събитието се организира за втора поредна година от София – Европейска столица на спорта, Център за градска мобилност и Столична община под мотото „София кара колело“.

Близо 800 участници ще се включат в тазгодишното велошествие „София кара колело“, което ще се проведе на 31 март (събота). Ще има и велокарнавал, а маршрутът ще е от Народното събрание до Южния парк, където ще има концерти, танци и забавни игри.

Официалният старт на велошествието и велокарнавала е в събота от 11.30 часа срещу централния вход на Народното събрание, а записването започва от 10.00 часа. Велошествието е под мотото „Заедно за спорта, здравето и екологията“. То ще премине по булевардите: „Цар Освободител“, „Евлоги и Христо Георгиеви“ и “Витоша“, за да стигне до централния вход на Южния парк. На голямата поляна в парка ще има изградена сцена. 

Едновременно с велошествието традиционно ще се проведе и велокарнавал. Специална озвучена платформа ще води колоната, а на нея ще се качи световната шампионка и олимпийска медалистка по художествена гимнастика Християна Тодорова, която е лице на кампанията „София 2018-европейска столица на спорта“.

„София кара колело“ е поредната кампания, която приканва към активен начин на живот и към град с по-малко вредни емисии от автомобилите ни, каза най-успешният ни спортен гимнастик Йордан Йовчев.

Ето и програмата за събота:

10.00 ч. Записване за велошествието и карнавална украса
11.30 ч. Старт на Велошествието и Велокарнавала
12.00 ч. Пристигане на колоната в Южния парк
12.15 ч. Състезание за децата с МТБ ХСО (БКЛ)
12.15 ч. Планинско колоездене за децата с DRAG
12.15 ч. Състезание по бягане 5кмRun
12.15 ч. Спектакъл на ученици на сцената
12.15 ч. Томбола с игри и награди за участниците
13.30 ч. Велообучение и безопасност за деца с DRAG
13.30 ч. Награждаване на призьорите в състезанията

Водещи на забавната програма ще бъдат Йоана Драгнева и Илия Илиев.

Във шествието ще се включат и много представители на посолства в България. Досега потвърждение има от дипломатите на Дания, Германия, Холандия и др.

Стягайте велосипедите и елате в събота на площад Народно събрание за да отбележим с Велошествие и Велокарнавал фактическото настъпване на пролетта. Събота, 31 март, 10 ч. край паметника на Цар Освободител.

Анализи на Столичната община показват, че 57% от замърсяването на въздуха с вредни емисии идва от транспорта. Това показва, че е важно да използваме алтернативните начини на придвижване, каза зам.-кметът по екология на София Йоана Христова и добави, че до края на годината предстои изграждането на над 30 стоянки за велосипеди на територията на София.

Вижте всички предстоящи събития в София на нашия календар.