Утре – Ден без автомобили в София

ulica-nikolay-kopernik

Зам.-кметът на Столичната община в направление  „Транспорт и градска мобилност“ Кристиан Кръстев,  г-жа Биргит Сара Кондруп-Палмквист – заместник-ръководител на дипломатическата мисия на Дания и председателят на СОС Георги Георгиев   ще дадат старт на инициативата 22 септември-  Ден без автомобили. Събитието ще започне  в 10.30 часа на ул. „Ген. Й. Гурко“ в участъка между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Васил Левски“. 

На 22 септември 2022 г., в Деня без автомобили, Столичната община в патрньорство с Датското посолство и Центъра за градска мобилност организира велошествие под наслов: “Happy Biking –Healthy Living”.  Велошествието ще тръгне в 11.00 часа от ул.  „Ген. Й. Гурко“ в участъка между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „Васил Левски“ и ще премине по маршрут до Южния парк и обратно. 

Като част от инициативите по повод Деня без автомобили на улица „Ген. Й. Гурко“, която ще бъде затворена за автомобилно движение в участъка между бул. „Васил Левски“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, ще се проведе изложение на алтернативни на автомобила средства за придвижване в града – е-скутери, велосипеди под наем, електрически градски и планински велосипеди и други. Ще бъдат представени и най-новите електробуси,  част от  пилотна услуга “автобус при поискване” и разработеното приложение за ползване по Проект на Столична община “INNOAIR”. Посетителите на демонстрационната инициатива ще имат възможност да разгледат инсталацията „Ти си София, София е зелена“ , която показва напредъка на София като зелен град. На 22-ри септември ще заработят и първите две камери за преброяване на велосипедистите в София, изработени от Техническите университети в Габрово и София също по проект “INNOAIR”.

В Деня без автомобили от 9.30 часа до 19.00 часа ще остане затворено за автомобилно движение карето затворено между ул.„Ген. Й. Гурко“, ул.„Алабин“, бул. „Витоша“, бул. „Кн. Александър Дондуков“ , бул.„Цар Освободител“ и ул.„Г.С Раковски“  без да се затварят самите гранични улици и булеварди. Ще се допускат преминавания на живущи, както и автомобили, обслужващи мероприятия, които се провеждат в зоната .    

Европейската седмица на мобилността е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Европейския организационен секретариат с подкрепата на Европейската комисия, в която София ежегодно се включва. Целта й е намаляване на задръстванията, въглеродния отпечатък и отрицателния кумулативен ефект в града. Мотото на тазгодишната кампания е „Комбинирай и се движи” и насърчава пешеходното и велосипедното придвижване.

ReplyForward