Предстоящи събития за уикенда в София 13-14 януари, 2018

events-in-sofia
Национален дворец на културата
Какво да правим през уикенда?
Избрахме за вас няколко събития в София за събота и неделя.  

Ако сте решили да се качвате на Витоша ви напомняме, че Драгалевския лифт не работи, а с автомобил към Алеко е забранено след 10:00 сутринта.

 

13 Януари

09:00 часа  -Витоша /Алеко/  
Спускане с колело по сняг
За втора поредна година „домашната“ планина ще бъде домакин на уникалното зимно състезание по спускане Home Mountain Winter DH!
Събитието се провежда като част от програмата на традиционния „Витоша Зимен Фест“ част от инициативите на фондация Sofia 2018 – Европейска столица на спорта
Участието в състезанието е безплатно и в него могат да се включат ограничен брой от 80 човека, предварително регистрирани през сайта на Concept Creative!
 
10:00 Музейко
Вълнуващите тайни на космоса
Space Academy кани малки пътешественици на НОВО, ОБНОВЕНО вълнуващо космическо приключение сред звездите! Заповядайте в 9:40 в детски научен център „Музейко“ на интерактивен ДЕМО урок на космическата академия за деца на възраст 8 – 12г. В рамките на 65 мин. (10:00 – 11:05) ще разгледаме планетите в Слънчевата система, най-красивите съзвездия, ще кацнем за кратко на Луната, ще разгледаме отблизо червения Марс, ще научим какво е да си астронавт и ще се впуснем в пътешествие към далечни галактики! След края на занятието, в 11:00, каним родителите на касите в Музейко. В 11:05 ще ви запознаем с космическите програми на Space Academy и ще отговорим на всички ваши въпроси.
 
 
10:00 часа Оръжеен комплекс VIP
Курс по безопасно боравене с оръжие
Курсът включва 16 часа теоритична и 16 часа практическа подготовка. Теоретичната част включва лекции от адвокат, чиято цел е да запознае обучаемия със законовите норми, неговите права и задължения при боравене и носене на огнестрелно оръжие. Лекции от лекар, на тема оказване на първа помощ на лица получили наранявания от огнестрелно оръжие. Квалифициран инструктор ще запознае обучаемите с класификацията на огнестрелните оръжия, правилата за безопасност при работа с огнестрелно оръжие и боеприпаси, правила за поддържане и съхранение на оръжието, видовете боеприпасите за стрелковите оръжия, общи сведения от вътрешната балистика, основни елементи от техниката на стрелба и по- разпространените у нас огнестрелни оръжия.
Практическата част включва индивидуална работа с инструктор на стрелбище. Стрелба с основните класове огнестрелно оръжие в най- популярни калибри, от различни положения и изпълнявайки различи стрелкови упражнения, чиято цел е да научат обучаемия, правилно и по безопасен начин да борави с огнестрелно оръжие.
След преминаване на теоретичната и практическата част се полага изпит пред служба КОС. Денят за изпита е предварително насрочен и обявен. Изпита се състои от две части, тест върху теоретичната част и стрелба с пистолет на 25 метра за практическата. Като до стрелбата се допускат само издържалите теста. Изпитът се провежда на стрелбището на ВИП Оръжеен и Стрелбищен Комплекс Pro Hunter, с адрес бул. Г.М. Димитров 51.
 
11:00 часа Хижа Алеко 
Ден на снега
Ден на снега на хижа Алеко. Игри,състезания,забавления
 
11:30 часа  Къщата музей „П. К. Яворов”
140 години от рождението на Пейо Яворов с безплатен вход в музея
По повод 140-годишнината от рождението на големия български творец Пейо Яворов в двора на къщата музей  „П. К. Яворов”, на ул. „Г. С. Раковски” в столицата, студенти поети от Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще представят свои творби, посветени на П. К. Яворов.
По инициатива на Дирекция „Култура” на Столична община ще бъдат раздавани флаери с негови произведения, а стихове на поета ще звучат в изпълнение на актрисата Силвия Лулчева и украинската поетеса Анна Багряна.
Експозицията на къщата музей „П. К. Яворов”  може да бъда разгледана в рамките на работното време в съботния ден – от 10.00 ч. до 17.00 ч. Входът е безплатен!
 
 
 
11:30 Американски колеж
Ден на отворени врати
Ако търсите училище за своето дете или самите Вие сте в 4.-7. клас и сте чували за колежа, но никога не сте го посещавали, задължително елате на Деня на отворените врати. Програмата включва обиколка на колежа, на която гидове са наши ученици и подробна информационна среща, в която президентът на училището д-р Ричард Юинг, както и наш преподавател и бивш ученик разказват за колежа, а заместник-директорът г-жа Мария Ангелова споделя всичко, което е необходимо да знаете за приемния ни изпит. 
 
16:00 часа Дом на киното
Кино за родители, игри за деца
Често родителите нямат възможност да посещават културни събития, които не биха задържали вниманието на детето им или пък нямат близък, който да поеме грижите за него. „Кино за родители, игри за деца” е новата инициатива на Дома на киното, която предлага на родителите да гледат филм в уютната зала на киното и в същото време – да са спокойни, че децата им са в сигурните ръце на професионалните аниматори, които ще ги забавляват, докато трае прожекцията.
 
16:45 Асикс Арена (зала Фестивална)
47 Международен турнир по лека атлетика ,,Академик”
На 13.01.2018 год. (събота) в зала „Асикс Арена“-София ще се проведе 47-мото издание на Международния турнир по лека атлетика „Академик“.
ВХОД: СВОБОДЕН
 
18:00 часа   Арена Армеец 
Шест часа гладиаторски битки
Популярният международен турнир Spartacus Fighting Championship SFC ще направи шестото си издание на 13-ти януари в столичната зала “Арена Армеец”. След като от SFC направиха невиждано бойно шоу на открито миналата година, затваряйки самия център на София и изнасяйки клетката на жълтите павета през президентството на България, този път организаторите са подготвили 6 часа гладиаторски битки между български бойци и топ състезатели от чужбина.Професионалната галавечер ще стартира с турнир между представители от 6 топ клуба по ММА в страната. В него ще има само един победител, който ще осигури парична награда както за себе си, така и за своя клуб.Освен тях галавечерта ще включва и цели 14 професионални битки – 11 ММА срещи, две срещи по правилника на К-1 и една муайтай среща. Четирите главни битки ще са за шампионски титли на организацията.
 
13 Януари Ден на българското кино
Деня на българското кино – 13 януари – Националният филмов център и Столична община в сътрудничество с Българската национална филмотека, Националния дворец на културата, Съюза на българските филмови дейци и Съюза на артистите в България организират прожекции на български филми в шест софийски киносалона.
Филмовата програма е с ВХОД СВОБОДЕН с изключение на входа за най-новите филми „Вездесъщият“, „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“, които ще се излъчат в кината „Люмиер“ и „Одеон“ само на 13 януари на специалната цена от 5 лв.
 Пълната програма е публикувана на  https://www.nfc.bg/media/documents/d20c6623e24cf210d24b32b8c04191c4013e18f0/NFC_FILM_DAY_Programa_01d.pdf
 

14 Януари

10:00 часа Sofia Tech Park
Курсове по роботика
Учениците ще конструират и програмират LEGO роботи, докато се забавляват! Курсовете дават възможност на децата да видят практичното приложение на различни науки, като математика, физика, астрология и др.
Работят в екипи, решават проблеми и в същото време развиват своето аналитичното, логическо и креативното мисленe. Всяко занятие ще посещаваме различно космическо тяло от Слънчевата система и ще учим интересни неща свързани с него. 
11:00 часа Музейко
Lidl Неделя в Музейко
 
Детският научен център и Lidl България посрещат малки и големи срещу цена на билета от само 2 лева.
Прекарай незабрaвимо неделния ден заедно със своето семейство! Ще бъде приказно и зимно! Поиграй сред експозициите в Музейко и се включи в дейностите, предвидени от Lidl България от 11:00 до 16:30.
 
 
11:00 часа гр. Бухово 
Голям Сечко Run
Golyam Sechko Run е първото състезание от вегигата Trail Series за 2018-та. Януари е известен в народната митология като Голям Сечко. По традиция Голям Сечко обещава ниски температури, сняг и прекрасни трасета. Студа винаги се преборва по-лесно в приятна компания, приятели и колеги. С Golyam Secko Run слагаме началото на зимната бегаческа трилогия – Golyam Sechko Run, Malak Sechko Run и Baba Marta Run.
Дистанции: За деца (1000м), 6.5км, 9.5км и 16км
Денивелация: 6.5км – 309м D+/ 9.5км – 568м D+ / 16км – 785м D+
Получаване на стартови номера
В деня на старта от 9:00ч до 10:30ч
Настилка: горски път и туристически пътеки
Къде ще се проведе? Съвсем близо на 19км от София в гр.Бухово намиращ се в подножието на вр.Мургаш. Старта ще бъде даден в близост до мотопистата.
11:00часа  Детски образователен център Приятели (бул.Вардар, бл.38Б, партер)
 Лего Роботика – безплатен демо урок
Детски образователен център Приятели (бул.Вардар, бл.38Б, партер)  и Роботика канят деца на възраст от 6+ до 9 години на безплатен демо урок по роботика. 
Курсът по РОБОТИКА е за деца, които обичат да конструират с ЛЕГО, обичат компютрите и са готови да приемат предизвикателството да открият света на програмирането. Освен, че ще се забавляват, децата ще научат много нови неща за света. Заниманията са разделени на теми, съобразени с възрастта и интересите  .
 
19:00 часа София Ринг Мол
 Sofia Karting Sprint Championship – Round 3
Този кръг пилотите ще трябва да се борят както в права и в обратна посока на пистата, така и с допълнителен шикан! Приемат се нови участници (минимум 16-годишни), за повече информация – 0899 907 981 или office@sofiakarting.com
Отново ще предоставим на всички желаещи възможност аз тренировки в двете посоки на 10/01 и 11/01 от 22:00 до 24:00 -30% отстъпка за каране на RX и CRG.
Местата отново са ограничени на 65.