Трето издание на Фестивала на светлините LUNAR през май /програма/

lunar-banya
Снимка: mp-studio

Когато луната изгрее, светлините на LUNAR ще бъдат включени, за да преобразят в огромна и сияеща галерия под открито небе едни от най-красивите сгради, паркове и площади в София.

Третото издание на Фестивала на светлините LUNAR ще се проведе в рамките на четири вечери – между 9 и 12 май 2024 г., от 21:00 – 00:00 ч. Артисти от цял свят ще разкажат истории, провокират въображението и изненадат жителите и гостите на града, чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни инсталации.

Фестивалът на светлините LUNAR e независима, частна инициатива на българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO. Той се организира в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International. Събитието ще се реализира с институционалната подкрепа на Бюрото на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България, Столична община и с финансовата подкрепа на програма “Създаване” на Национален фонд “Култура”.

Достъпът до всички произведения е свободен.

ретото издание на културното събитие ще предложи 4,5 км пешеходен маршрут и изцяло нова фестивална зона – Южен парк 2

Двадесет и две са светлинните творби, които ще преобразят София в галерия под открито небе във вечерите от 9 до 12 май 2024 г. Видео и статичен 3D мапинг, светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу, ще озарят редица от любимите столични сгради и паркове. Над 20 артисти от цял свят ще представят своето изкуство в своеобразния 4,5-километров маршрут на събитието. Тази година, организаторите обособяват нова фестивална зона – Южен парк 2. Локациите ще бъдат достъпни напълно безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

Девет видео и три статични проекции върху сгради, имерсивно преживяване, лазерно шоу и ателие за рисуване със светлина, ще очакват посетителите на събитието. С цел жителите и гостите на града да се насладят максимално на арт фестивала, Столичната община ще обособи пешеходни зони и по-голяма честота на линиите на градския транспорт.

В началото на 4,5-километровия маршрут на фестивала, два видео 3D мапинг спектакъла ще посрещнат публиката. Те ще бъдат проектирани върху фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia. Сюрреалистичната творба “Пътешественик”, на полския артист Ари Дикиер, ще пресъздаде ода за красотата на пътешествието, което е всеки един ден, призовавайки ни да се наслаждаваме на настоящия момент.

Минути по-късно, феерична провокация ще превърне сградата в палитра от усещания, които ще разкрият различни нюанси на женствеността.

Само на метри от там, върху красивата сграда на Национална галерия/ Квадрат 500, основните природни елементи ще се срещнат, за да предадат важни послания за неизчерпаемия потенциал на слънчевата енергия.

Светът на приказките ще намери своя нов дом за четири вечери. Той ще бъде великолепната фасада в стил на ренесансов дворец, на Българската академия на науките, която е част от програмата на събитието за първи път. 

Тази година, публиката ще може да се “потопи” в 360-градусово имерсивно преживяване, което ще я пренесе в най-горещите точки на планетата. То ще бъде разположено в Княжеската градина и ще бъде излъчвано в повторяемост през 30 минути.

Поемайки по бул. “Цар Освободител”, светлинният маршрут ще достигне до Националната галерия/ Двореца. Неговата фасада ще прикани зрителите да се отправят на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност.

Визуални артисти от пет държави ще оставят своя собствена следа върху намиращата се в непосредствена близост фасада на Държавна агенция “Архиви” – сградата-пазител на едни от най-интересните документи и факти в българската история.

Следващата спирка ще бъде столичното Ларго, в което публиката ще има възможност да се отдаде на съзерцание на холограмната светлинна инсталация CyberFlo.

На крачки от пл. “Независимост”, зрителите ще достигнат и до една от кулминациите на фестивала тази година – великолепната сграда в стил сецесион на Регионалния исторически музей – София. На нея, творчески сили ще премерят седемте финалисти във второто издание на международния конкурс за видео мапинг, който тази година се провежда на тема “Митове и легенди”. В него взеха участие артисти от 18 държави, а тримата победители ще бъдат обявени в последната фестивална вечер.

Зашеметяващо визуално пътешествие ще очаква всички посетители, поели към Градската градина, където красивата сграда на ул. “Княз Александър I” №4, ще бъде преобразена за втори път. И тази година, в самия парк, всички желаещи ще бъдат предизвикани да развихрят своето въображение, като се включат в ателие „Рисуване със светлина“ (на 10 и 12 май). Водещите ще изрисуват със светлина в пространството хрумванията на участниците, а зрителите ще получат своите уникални творби на мобилния си телефон.

Една от любимите локации от миналата година – пл. “Славейков”, отново ще бъде част от събитието. Там, публиката ще бъде предизвикана да “натисне бутона” на видео мапинг шоу, в което зрителите ще открият неподозиран забавен свят и ще продължат своята фестивална обиколка, тананикайки си песента от шоуто.

Самият паметник на Петко и Пенчо Славейкови ще оживее, за да ни припомни трогателната връзка между двамата поети, закалена от кръвта и идеалите.

Фокус върху трайното облагородяване на градските пространства ще постави постоянната светлинна инсталация “Във вихъра на града”, която жителите и гостите на града отново ще могат да посетят. Творбата, намираща се в подлеза между бул. “Васил Левски” и ул. “Георги С. Раковски”, беше създадена в рамките на предходния Фестивал от студенти от Националната художествена академия, след доброволческа акция по почистване на пространството.

Разходката из превърнатата в галерия на открито София, ще отведе публиката и до новата фестивална локация – Южен парк 2. Там, цели осем творби ще очакват всички посетители. Първата от тях ще обхване задната фасада на Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. Повърхността на сградата ще се превърне в първата по рода си интерактивна 3D мапинг проекция, която ще прикани посетителите да споделят своите послания върху нея. Събраните послания под мотото Touch-scapes ще послужат за вдъхновение на компютърно генерирани произведения в реално време. Творбата ще предаде важното послание за човешката нужда от докосване, което може да бъде дори само с думи, но да отекне в сърцата на всички и най-вече – на незрящите, чиито възприятия за живота зависят най-много от него.

Изненадите в парка продължават с интерактивната светлинна инсталация, носеща името “имПУЛС” и в която ритъмът на сърцето “ще оживее”, благодарение на колективните усилия на публиката. Интерактивната светлинна инсталация ще прикани 15 зрители да обединят усилия, за да активират цялостното светлинно и звуково преживяване.

Вдъхновяващ спектакъл, разположен върху майсторски изработена дървена арка на шведския артист Филип Якобсон, ще бъде следващото произведение от арт маршрута. Тя напомня за човешката взаимосвързаност с природата и ще предизвика публиката да запечата своите незабравими вечерни моменти.

Светлинните творби, част от третото издание на LUNAR, са представени от: Hyatt Regency Sofia („Пътешественик“), Answear.bg („Скъпоценни моменти”), Британското посолство и Rezolv Energy (“Танцът на природните елементи”), Мебели Виденов (“Приказен дом”), Център за визуална наука “Калейдоскоп” (“Светът в риск” и “Надежда за бъдеще”), Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България („Твоят глас“), Националния фонд “Култура” (“АРТхив” и ателие “Рисуване със светлина”), Министерството на туризма (Международен конкурс “Митове и легенди”), Bosch Домакински уреди България (“Натисни бутона”), Mastercard и UniCredit Bulbank (“Touch-scapes”, “Шепот”, “Поток на мечтите”, “Infinitum”), Astellas България (“имПУЛС”), bTV Media Group (“Inspiraled”), MP-STUDIO (“Diffusion”, “CyberFlo”, “Завет”, “Лунна нощ” и “Cyber Rings”).

Организатор и основен артистичен колектив зад проекта е българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International Productions GmbH. Събитието ще се проведе с подкрепата на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България, Столичната община – Календар на културните събития, Министерството на туризма и с финансовата подкрепа на програма “Създаване” на Националния фонд “Култура”, с генералната медийна подкрепа на bTV Media Group. Светлинният фестивал ще бъде със свободен достъп за всички жители и гости на града.

Снимки: Lunar

Създаването на 3D мапинг, вълнуващи анимации и завладяващо телевизионно съдържание, ще са само част от темите на програмата

Водещи експерти от България и Великобритания, специализирани в сферата на дигиталните визуални изкуства, ще се включат в обучения за таланти на 11 и 12 май 2024 г. Семинарите ще бъдат насочени към придобиването на нови знания и умения в сферата на 3D мапинга, визуалните ефекти, използването на изкуствен интелект в креативните индустрии, създаването на емоции чрез телевизионно съдържание, както и нощната фотография. Те ще бъдат част от обучителната програма на третия Фестивал на светините LUNAR в София и ще са напълно безплатни за участниците. 

Програмата се организира с цел повишаване на знанията на българските таланти в сферата на съвременните визуални изкуства и тяхната техническа имплементация. Домакин на семинарите ще бъде хотел Hyatt Regency Sofia, пл. “Васил Левски”, а всеки желаещ може да се включи след задължителна предварителна регистрация, която вече е отворена на: https://lunarlights.eu/workshops/

През 2022 и 2023 г., над 200 души станаха част от обучителната програма, в която десет лектори споделиха своя експертен опит в сферата на един от най-новите видове изкуство. 

За трета поредна година, в рамките на два дни, експерти с богат международен опит ще споделят своите знания и ще разгледат ключови практически аспекти от създаването до заснемането на светлинно изкуство. Специално за обученията от Великобритания ще пристигне Ели Уайд от водещата софтуерна компания за мултимедийна продукция Maxon. Тя ще проведе два уъркшопа – за начинаещи и за напреднали, в които ще помогне на всички присъстващи да създават с лекота впечатляващи анимации.

Една от най-актуалните теми днес – тази за използването на изкуствен интелект (ИИ) в творческа среда, ще бъде представена от водещия графичен дизайнер и художник Росен Дуков, от креативното студио Deffecto. Той ще насочи погледа на участниците към ИИ инструментите за творци, етичните норми, както и пресечната точка между изкуствения интелект и творчеството.

Тази година сред специалистите, които ще споделят своя ценен опит с аудиторията, е творческият директор на bTV Media Group Валентин Илиев. По време на семинара“Графичният дизайн в телевизията: от пиксели до емоции”, той ще представи спецификите при създаване на творческо съдържание.

Всички любители на фотографията ще могат да се срещнат с автора на най-обичаните кадри на София – Иван Шишиев. Създателят на страницата „Етюд-и-те на София“, който кара жителите на столицата да отворят широко очите си за нейната красота, ще сподели какво е необходимо да съобрази всеки фотограф при заснемането на нощния град и как да превърне всеки миг в необикновен кадър.

Създателите на фестивала LUNAR – MP-STUDIO, ще споделят своя 16-годишен опит в рамките на семинара “Трансформиране на света с 3D мапинг: Техническа подготовка”. Той ще бъде с участието на Марин Петков, основател на MP-STUDIO и Марин Димитров, оперативен директор на компанията.