Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България, траурната церемония ще се състои днес в царския дворец „Врана“

tsar-ferdinand

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България, траурната церемония ще се състои в царския дворец „Врана“, съобщиха от Фонд „Цар Борис и Царица Иоанна“.

Траурната церемония започва в 15:30 ч. и е отворена за граждани. Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към дворец „Врана“.

Траурната процесия ще започне от главния вход на парка на двореца и ще достигне до сградата, където ще бъде посрещната от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство, заедно със Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод, и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Траурната церемония ще се проведе пред централния вход на „Врана“, след което ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг. След това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд.

Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан в криптата на църквата „Св. Августин“. Там цар Фердинанд е положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите му – принц Август Сакс-Кобургски и Готски и принцеса Клементина Орлеанска, се посочва в съобщението. След кончината му през 1948 година, погребението на царя във втората му родина България е невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа, въпреки желанието му и това на близките му.

Фердинанд I роден като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски  е княз на България – от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, и цар на България – от 22 септември 1908 до абдикирането му на 3 октомври 1918 година. Той управлява България в продължение на 31 години и по този начин се превръща в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска държава.