София празнува 139 г. от обявяването и за столица

ротондата-свети-георги
139 години от обявяването на София за столица на България ще бъдат отбелязани днес, съобщиха от Столичната община /СО/.

Решението София да стане столица е взето на 3 април 1879 г. от Учредителното събрание. Предложението е на един от първите български историографи, съосновател на Българската академия на науките проф. Марин Дринов. 

Мотивите му са географското разположение на града и потенциала за икономически растеж. 

Когато София става столица, в града е имало 11 694 жители, 2 училища, 10 хана, 120 дюкяна и 3306 къщи. Според първото официално преброяване на столичани през 1880 г. жителите на София са 20 856. От тях 11 395 са родени в града, а останалите 9106 са дошли от други места.

Манолаки Ташев – Първият кмет на София

Дирекция „Култура“ на Столична община организира в празничния ден днес поредица от културни прояви с вход свободен за столичани и гостите на града:

От 11.00 до 13.00 ч., в Американския център на Столична библиотека ще бъде представен проектът „Дзяло“ – научно пространство сайт с е-списание в областта на хуманитаристиката за българистични изследвания в периода Х-ХХI век, съфинансиран от сесиите на Столична програма „Култура“ за 2017 и 2018 г.

От 12.00 ч., под стъкления купол на Ларгото ще се състои концерт на Софийския духов оркестър с диригент Васил Делиев. В програмата са произведения на Нечо Русев, Петко Стайнов, Любомир Пипков, Марин Големинов, Милчо Левиев, Дико Илиев и др.

От 17.00 ч., в градина „Кристал“ ще е официалното откриване на изложбата „Градски истории“. Изложбата е посветена и на третия рожден ден на Етюд-и-те на София, появили се на шега, благодарение на любовта на едно момче към града и натякването на приятелите му, но превърнали се в хроника на променящия се град. 
В откриването ще участват Духовият оркестър и мажоретките към Първа английска гимназия.

От 18.00 ч., под стъкления купол на Ларгото, ще бъде изнесен концерт на акапелната група „Спектрум“.
Честването е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.