Шествие и церемония, посветени на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост

24-may

НСО С МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ПРЕД НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА

На 24 май Столична община организира общоградско шествие и церемония, посветени на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Началото на празничното шествие е в 10.30 ч. от Археологическия музей до паметника на Св. Св Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. ще започне тържествената церемония. Водещ ще бъде актьорът и директор на Народен театър „Иван Вазов” Мариус Донкин.

Приветствени слова ще произнесат кметът на София Йорданка Фандъкова, Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и Президентът на Република България Румен Радев.

Тържествено слово за празника ще произнесе Одри Азуле – генерален директор на ЮНЕСКО.

По повод обезпечаване сигурността и обществения ред по време на официалната церемония за честване на Празника на българската просвета и култура и на славянската писменост на 24  май 2019 г . при паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, от Национална служба за охрана обявиха за следните мерки за сигурност:

На гражданите и гостите на столицата, които желаят да присъстват на церемонията, ще бъде осигуряван достъп през контролно-пропускателния пункт за журналисти на ул. “Шипка“ и през КПП в непосредствена близост до тролейбусната спирка на градския транспорт на бул. „Васил Левски“. Проверките няма да се отличават от стандартните процедури, приложими при различни масови прояви. Изискванията за гражданите са да не носят обемисти багажи,  поради невъзможността на място да бъде организирано съхранението им. Няма да бъдат допускани лица с огнестрелно, с хладно оръжие, както и такива в нетрезво състояние. За времето на провеждането на проявата е недопустимо използването на безпилотни летателни апарати (дронове), за да бъдат ограничени рисковете за живота и здравето на всички присъстващи на събитието.