С различни събития за деца в София ще бъде отбелязан Международният ден на детето – 1 юни

deca-igrayat

С различни прояви в София ще бъде отбелязан Международният ден на детето – 1 юни.

Кметът на София Васил Терзиев ще даде началото на месеца на детето в града. В 9:00 часа в Княжевска градина Терзиев ще открие празника на децата – „Мечтаем Заедно“, съобщиха от Столичната община. 

От Българския Червен кръст (БЧК) са предвидили редица събития в София, Пловдив, Бургас и Варна, на които ще бъдат раздавани балони на децата и информационни материали на техните родители за значението на имунизациите, съобщиха от организацията. Партньори в инициативата са Министерството на здравеопазването, УНИЦЕФ – България и Националната мрежа на здравните медиатори. 

МВР организира специален празник за децата в пространството между сградата на ведомството (от ул. „Паренсов“) и градинката при църквата „Св. Седмочисленици“ от 10:00 часа, съобщиха от ведомството. От 21:00 часа ще има и ЗD светлинен видео спектакъл на сградата на МВР, част от откриването на информационно събитие „Заедно за по-сигурно бъдеще”.

По повод 1 юни БДЖ организира пътуване с ретровлак до Банкя. Композицията ще бъде съставено от парен локомотив, пет седящи вагона за пътуващите и два от вагоните на царската композиция на цар Борис III “Корона Експрес“, съобщиха от железницата. Парният локомотив от Централна гара София в 09:55 ч. и ще пристигне в Банкя в 10:25 ч. От Банкя влакът ще тръгне обратно към София в 15:55 ч. и ще пристигне в столицата в 16:25 ч. 

Безплатно ползване на лифтове Витошко лале 1 и Витошко лале 2, за деца до 14 години, организират от „Витоша ски“. Така ще бъде даден символичен старт на летния сезон над столицата, обявиха от компанията. 

По повод 1 юни в Южния парк в София се организира благотворително бягане от учители по английски език и техните ученици. Събитието има за цел да се съберат средства за лечебна апаратура за деца и за организиране на лекции за повишаване на здравната култура на децата. Според организаторите, маратонът “НЕзависими” има за цел да провокира у подрастващите нагласи срещу вредите от тютюнопушенето и застоялия начин на живот, вредните напитки и зависимостите. Предвидени са два старта – от 9:00 и от 10:00 часа. 

Между 10:00 и 15:00 часа, децата в София ще имат възможност да седнат на „горещия стол“ в тренажора на „Метрополитен“ в депо „Земляне“ и да изпитат тръпката лично да управляват учебен влак, съобщи „Метрополитен“ ЕАД в профила си във Фейсбук. От там допълват, че освен управлението на влаковете, децата ще посетят и халето, в което машините „спят“ в депото, и ще се запознаят отблизо с конструкцията и функциите им, за да возят безопасно и комфортно.

Над 40 културно-образователни събития включва тазгодишното издание на „Детски панаир“. Събитието ще се проведе пред Народния театър „Иван Вазов“, в Градската градина и в близките музеи и галерии. Организатори на „Детски панаир“ са Столичната община и Фондация „Изиарт“. Тази година основна тема на празника ще бъде културно-историческото наследство и опазването на околната среда. Работилниците ще се проведат от 11 до 19 ч. в галериите.

В Софийската градска художествена галерия играта е посветена на изложбата на Дечко Узунов, в Националния археологически институт с музей към БАН и в Националния етнографски музей ще има игри „Търсачи на съкровища“, в Градската градина ще се проведе игра, посветена на дърветата в София и „Преоткрий София“ – градска архитектурна игра.

Детският панаир в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“ и тази година ще радва децата с много ателиета и работилници на 1 юни с вход свободен. Децата ще могат да се включат в тематични ателиета за рисуване на ритони, за изработване на римски мозайки, писане на глаголица, народни костюми, кукерски маски и т.н. Предвидени са и десетки работилници – по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, сапунена работилница, грънчарство, детски играчки и т.н. На сцената на „Детски панаир“ пред Народния театър „Иван Вазов“ ще има и музикални и театрални спектакли.

Националната галерия „Квадрат 500“ организира от 11 до 16 ч. рисуване пред галерията, беседа и ателие в изложбата на Калина Тасева, ателие за деца на открито, беседа и ателие за изкуството на Азия, Африка и Южна Америка.

Регионалният исторически музей – София на пл. „Бански“ № 1, по-известен като Музей за история на София, отваря широко врати и кани празнуващите безплатно – деца до 12 години с до 2-ма придружители.

Столичната библиотека организира „Детски празник на площад „Славейков“. През целия ден на 1 юни богата програма ще забавлява малчуганите: SТЕM игри с роботчета пчелички, 3Д писалки, програмиране и рисуване на триизмерни фигури на герои; Корейски занимателни детски игри – работилница по Ханбок; Тебеширено парти; Артателие с художника Христо Кърджилов; Изложба „В света на птиците“; Театрална и музикална програма на школата за сценични изкуства „Essens“; „Крокодил посред Балкана“ от Недялко Йорданов – представление на децата от Театралната работилница на Ирен Кривошиева; Вокална група „Палави ноти“; Щафетно четене“; Филмов следобед; „Децата на КОНКОРДИЯ“ – фотоизложба в подкрепа на децата в риск, организирана от Фондация „Конкордия“ България и Столична библиотека.

На 1 юни стартира Благотворителния Немски пролетен фестивал в Градската градина, който  ще посрещне малки и големи под цветните чадъри с богата музикална програма и игри.

От 9:00 до 13:00 ч. по маршрут: ул. Генерал Гурко, от бул. Васил Левски до бул. Евлоги и Христо Георгиеви ще се проведат Атлетически игри и състезание по бягане за деца с вход свободен.

От 30 май до 1 юни 2024 г., дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община  организира Мини Европейско първенство по футбол за смесени ученически отбори на Националния стадион „Васил Левски“. На самия детски празник ще се проведе и официалното награждаване с много забавления, награди и изненади.

Събитието, в което най-успелите в своята област деца имат възможността да блестят до големите имена от световната и българската сцена – „Нощ на звездите“, тази година е на 1 юни от 19:00 – 22:00 ч. в зала „Арена София“. По време на галаспектакъла ще бъде връчена и наградата на кмета на София за талантливо дете в категория „Изкуство“.

Празнична програма очаква децата в Общинския културен институт Дом на културата „Красно село“. От 10 до 18 ч. участниците ще мога да се включат в игри на открито с аниматора Олег Орфеев пред централния вход на института. Програмата включва творческа работилница за изработване на макети и предмети от рециклирани материали, изложба на детски рисунки и макети, рисуване на голяма обща картина от всички присъстващи деца на тема „Децата от квартала“, театрална анимация на театър „Сириус“ към културния институт и др.

Детски празник сред природата за деня на детето със спектакъл на 1 юни от 11:00 ч. на детската площадка в парк „Дружба“ до езерото организират Общински културен институт „Искър“ и СО – район „Искър“ напълно безплатно за малчугани и техните родители.

Отново на 1 юни от 11 ч., и отново на открито, Общински културен институт „Средец“ ще забавлява малките си гости с ателиета по занаяти, изобразително изкуство в парк „Заимов“, със свободен достъп.

Забавления за децата и безплатни лифтове за първи юни на Витоша

Концерт на лауреатите от Втория конкурс за детска песен – „Eclectica union kids“ – symphony competition 2023 г. на „Симфониета „София“ и Джаз формация „София“, ще се проведе на 1 юни от 11:00 ч. в Общински културен институт „Надежда“ с вход свободен.

Богата културна програма бележи откриващия уикенд на „Сцена Централни хали“. В продължение на 3 дни от 31 май до 2 юни децата могат да се включат в забавни и образователни работилници за антично грънчарство и керамика с Woood, рисуване на сладки с кулинарно училище Amuse Bouche, Гринуич работилница „Аз съм писател“. Работилниците са със записване на място, а всяко дете ще може да се забавлява със специални изненади, докато изчаква своя ред.

Софийският зоопарк ще бъде със свободен вход за всички посетители. Освен да се запознаят с животните, децата ще могат да се включат и в занимания при западния и централния вход на зоопарка.

Входът на Националния политехнически музей също ще бъде свободен за деца и ученици.

В Националния археологически музей входът ще бъде безплатен за деца до 14 години.