С полицейски проверки и без заря за Нова година на площада

схема-нова-година-площад-александър-първи

На новогодишния концерт в София ще има светлинно шоу, но няма да има фойерверки. Това съобщи пред журналисти заместник-кметът на Столичната община в направление “Социални дейности и интеграция на хора с увреждания” Надежда Бачева, цитирано от БТА.

Концертът на площад „Батенберг“ ще започне на 31 януари от 21:30 ч. и ще продължи до 01:00 часа след полунощ. Причините, които Бачева посочи за липсата на фойерверки, са да не се смущават животните, децата и хората с увреждания. Тя призова и присъстващите на концерта също да се въздържат от използването им. 

Директорът на „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община Красимир Димитров посочи, че градският транспорт ще работи с удължено работно време, като метрото ще работи през цялата нощ. Димитров обясни, че, предвид строежа на сцената, движението ще бъде възпрепятствано максимално късно – от 18:00 ч. на 31 декември, когато ще бъде ограничено по бул. „Цар Освободител“, като преди това, ще бъде само в едното платно. След 05:00 часа на 1 януари ще бъде пуснато и движението около сцената, за да не се възпрепятства в първите дни от новата година. 

Главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор „Масови мероприятия” в СДВР, посочи, че както всяка година, така и тази, СДВР ще предприеме необходимите мерки за осигуряване на реда и пътната безопасност преди, по време и след новогодишния концерт. Около 18:00 ч. на 31 декември ще бъде ограничено движението на превозни средства по бул. „Цар Освободител“, както и прилежащите улици към булеварда, като в участъка от ул. „Георги Ст. Раковски“ и пл.“Независимост“ ще бъде спряно движението, обясни Георгиев. 

По думите му ще има изграден периметър около пл. „Княз Александър I“, където ще има поставена ограда и полицейска лента, като по протежението ѝ ще има има разположени и полицейски служители. Гражданите, желаещи да посетят събитието, ще могат да го направят от 19:00 ч., като ще бъдат пропускани през шест контролни пункта, които са обособени по периферията на площада, обясни Георгиев. Той допълни, че малолетни и непълнолетни  няма да бъдат допускани без родител или придружител. Главен инспектор Георгиев посочи, че около 200 полицейски служители ще бъдат ангажирани със събитието, а общинските служители ще са 12.

НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ НА ПЛОЩАД „АЛЕКСАНДЪР 1“

Свилен Ноев от група „Остава“, който посочи, че концертът ще започне с ViliDJ Brazz & Брас бенд, след което ще последват поп изпълнителката Криста, група „Остава“, както и Дони и Нети. На новогодишния концерт ще свири и Иво Папазов – Ибряма с оркестър „Тракия“. По думите на Ноев концертът ще завърши около 01:00 часа. 

В празничната нощ на пл. „Княз Александър I“ за всички столичани и гости на София е организиран празничен концерт, който ще започне в 20.00 часа на 31 декември.
С цел гарантиране на сигурността на посетителите СДВР предприема и съответните охранителни мерки.  В района на проявата ще бъде обособена зона, оградена с парапети и полицейска лента. Пътното движение по бул. „Цар Освободител“ в участъка между ул. „Г.С. Раковски“ и  пл. „Независимост“ ще бъде спряно в 16.00 часа. 
Пропускането на зрителите ще се осъществява през изградени контролно – пропускателни пунктове след стриктни проверки. Няма да се допускат граждани във видимо неадекватно състояние, както малолетни и непълнолетни без придружител. Ще бъдат отпращани посетители, които носят забранени вещи и предмети /огнестрелно и хладно оръжие, пиротехнически изделия, метални и дървени палки, стъклени бутилки, дезодоранти и други предмети,  с които могат да наранят себе си и околните/.