С архиерейска заупокойна литургия и панихида ще бъдат отбелязани 40 дни от кончината на патриарх Неофит

balgarska-patriarshia-sveti-sinod
Снимка: Българска патриаршия

На днес, 21 април, се навършват 40 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит (15.10.1945 – 13.03.2024), съобщават от Българската патриаршия.

По решение на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) от 9:00 ч. в митрополитския катедрален храм „Св. великомъченица Неделя“ в София ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света литургия, след която, към 11:00 ч., ще има и панихида.

„Бог да прости и упокои блаженопочиналия ни първойерарх в селенията на праведните, да го запише в книгата на живота и настани при светиите! Вечна да пребъде светлата му памет!“, се казва в съобщението от БПЦ-БП.

Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) на заседанието си днес реши на 30 юни 2024 г. да бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх. Това се посочва в съобщение, публикувано в сайта на Българската патриаршия.

В него се информира, че е решено „да се изпрати окръжно до епархийските митрополити за подготовка и провеждане на избори на делегати за Патриаршеския избирателен събор в епархиите на 2 юни 2024 година“.  

На 20 юни тази година да бъде свикано нарочно заседание на Светия синод на основание член 45, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП, на което да бъдат избрани трима епархийски митрополити – кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията по член 40 от Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия, е решено също днес от Светия синод.