Рок легендите KISS включиха България в прощалното си турне

KISS с концерт в България

Легендарната рок банда KISS включи България сред датите на своето финално турне, което носи името „End of the Road“. Днес американската група обяви 75 нови локации, където ще бъдат проведени концерти в периода между февруари и октомври 2020 година. А колкото до последния концерт, който KISS ще изнесат преди своето оттегляне от сцената, той ще се състои на 17 юли 2021 година в техния роден град Ню Йорк.

Голямата дата за българските фенове на KISS е 18 юли 2020 година, когато Пол Стенли, Джийн Симънс, Ерик Сингър и Томи Тайър ще забият отново пред родна публика. Все още очакваме потвърждение за локацията на концерта и цените на билетите, но сме сигурни, че бандата ще получи подобаващо изпращане и от българските рок фенове.

Два дни преди София, KISS ще свирят в унгарската столица Будапеща, а след концерта у нас ще продължат турнето си в Женева, Швейцария.

Бандата е сред най-успешните в популярната музика, известни най-вече със сценичния си вид и концертни представления. Лицата на четиримата членове основатели – Пол Стенли (вокали и ритъм китара), Джийн Симънс (вокали и бас китара), Ейс Фрели (водеща китара и вокали) и Питър Крис (барабани, перкусия и вокали) са изцяло покрити с грим, превъплъщаващи различни измислени персонажи, допълнени от сценично облекло – вериги, кожи, шипове, обувки с високи токове и др.

Популярността на Кис се дължи предимно на шумна реклама, видеоклипове, различни мърчендайз стоки (играчки, комикси и анимации с техния образ) и концерти, разчитащи на масивно шоу. От 1975 г. поклонниците на групата изграждат движение, съпътстващо ги при концертните изяви, наречено „Армията на Кис“ (Kiss Army) – младежи до 20-годишна възраст, които имитират външния вид на любимия си състав.

Най-голяма популярност „Кис“ имат през 1970-те години, въпреки че бандата не постига успех в музикалните класации (най-високо място №7 за песента „Beth“ от 1976 г.) В края на десетилетието нагаждат стила си към новата „диско“ вълна и издават концептуален албум. Началото на 1980-те бележат с изменение на състава: уволняват Крис, заради проблеми с наркотиците. Фрели напуска заради солова кариера. През 1983 г. съставът маха „маските“ си и се включва към известния по това време жанр „глем метъл“, което води и до спад в популярността им. През 1990-те години Кис са готови да запишат гръндж повлиян албум, но 1995 г. се осъществява реюниън на бандата с Фрели и Крис, за епизод от акустичните концерти „MTV Unplugged“. Новите промени водят до турне в оригиналния състав и връщане на тежкия грим. Въпреки успеха, Фрели и Крис отново напускат групата и са заменени съответно от Ерик Сингър и Томи Тайър. Групата продължава да се подвизава с грим, а Стенли и Симънс остават единствените постоянни членове.

Кис има 25 златни албума към днешна дата и е продала повече от 40 милиона албума в САЩ и повече от 100 милиона в цял свят. Класирани са на 10-то място в класацията на VH1 „100 най-велики рок музиканти“ и на 9-то в класацията на MTV „Най-великите метъл групи“. На 10 април 2014 г. Кис са включени в Рокендрол залата на славата.