Ритуал по спасяване на кръста на езерото в жк „Дружба“ и водосвет на бойните знамена пред паметника на незнайния войн за Богоявление

jordanovden-bogoyavlenie-ezeroto-druzba

По традиция и тази година ритуалът по спасяване на кръста на 6 януари – Богоявление, или Йордановден, ще се проведе в ледените води на езерото в ж.к. „Дружба-1“ на 6 януари 2024 г. Събитието ще се проведе на понтона при амфитеатъра в парк „Дружба“ от 13:00 ч. Преди Великия богоявленски водосвет ще тръгне литийно шествие от храм „Св. Преп. Наум Охридски“.

Желаещите да участват в ритуала на Богоявление ще имат възможност да се запишат пред входа на район „Искър“ на 6 януари 2023 г. от 8 до 9:30 ч. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност. След 10:00 ч. ще започнат медицински прегледи в сградата на ОКИ „Искър“, през които всеки от записаните участници трябва да премине.

Поради мерки за безопасност броят на допуснатите плувци ще бъде ограничен до 45 по реда на тяхното записване. Достъпът в зоната за сигурност край понтона е ограничен. Всеки гражданин, желаещ да присъства, може да го направи извън зоната с ограничен достъп.

Националната служба за охрана (НСО) оповести мерки за сигурност за празничния водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия на 6 януари – Богоявление. Водосветът е с начало 11:00 часа пред Паметника на Незнайния воин в София.

Граждани ще имат достъп до събитието след 09.30 часа през два пункта за проверка – при ул. „Раковска“ и ул. „Оборище“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Служителите на НСО ще проверяват гражданите с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Хора, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.