Перловската и Владайската река ще се превърнат в паркове за уикенда

rekite-na-sofia

Перловската и Владайската реки ще се преобразят в паркове за един уикенд, а коритата им ще станат арена на първия речен фестивал в столицата.

Фестивалът ще се проведе тази събота и неделя ( 26 и 27 септември) на три локации, а организаторите от фондация „Колективът“ и консултантска агенция Imp-act са се заели с амбициозната кауза да превърнат реките на София в атрактивно място за разходка, спорт и забавление.

“В редица градове по света реките са приобщени, активни и поддържани публични пространства. Те са места за устойчиво придвижване, култура, спорт и отдих и среда за връзка с природата. Реките на София обаче са изолирани, пусти, бетонирани и някак тъжни. Затова с фестивала искаме да повдигнем темата за тяхната промяна. Вместо с проекти за милиони, каквито досега имаше доста, но нито един не се реализира, ние смятаме, че с минимални намеси това богатство на столицата може да се преобрази и да стане активна част от града и живота на софиянци”, казват организаторите на фестивала “Реките на София”.

Те напомнят, че тази трансформация е част и от приетата наскоро дългосрочна визия за развитието на столицата до 2050 г. Според нея градските реки трябва да се превърнат в паркове и места, на които столичани да прекарват свободното си време през всички сезони.

Затова като първа стъпка към трансформацията последния уикенд на септември за два дни три зони покрай Перловската и Владайската река ще се превърнат в място за култура, спорт и отдих. В първото издание на фестивала ще се включат 15 граждански организации и бизнеси.

Първата парк зона ще е на Перловската река между Националния стадион „Васил Левски“ и Орлов мост, където организатор на събитието ще е фондация “Колективът”. Там ще може да се види артинсталация “Лодки в Перловската река”, ще има концерт на A to Jazz и цирк. В зоната ще има дори бар. В участъка между НДК и Малък градски театър с подкрепата на спортен клуб “Бегач” ще се проведе Fun Run – 3 км тичане по коритото на реката.

На Владайска река ще има две локации. Първата ще е на Лъвов мост. Организатор тук е “КвАртал”. Там са планирани щандове на галерии, артмагазини, дрехи, книги втора употреба и заведения.

Втората фест речна зона ще е в “Зона Б5” до бул. “Ал. Стамболийски”. Там партньор на проявата е фондация Credo Bonum. Тук фестивалът включва квартална трапеза, театър за водата и различни активности за деца. Инициативата на фондация “Колективът” и Imp-act е подкрепена от общинските структури – направление “Архитектура и градоустройство”, дирекциите по сигурност и по околна среда, общинското предприятие “Софпроект”, “Визия за София”, инициативата “Зелена София”, както и от Националния институт за недвижимо културно наследство и “Басейнова дирекция”.

През октомври ще се проведе специална работилница за реките на София. В нея експерти трябва да предложат решения какви намеси да предприемат, за да се превърнат софийските реки в любимо място на столичани. През 2021 г. пък трябва да е готова стратегия и дългосрочен проект за реалистични действия в тези зони. Намеренията на организаторите са фестивалът на реките да се провежда ежегодно.

Като част от подготовката на фестивала още от миналата седмица е започнало почистване на каналите, което е синхронизирано с Дирекция “Околна среда”, всичко е окосено, за да има вид преди фестивала.

“Коритата се почистват два пъти годишно – пролет и есен. Вече се обръща все по-сериозно внимание на реките и за разлика от преди 5-10 години са малко по-чисти”, казва Мартин Янков – един от организаторите на „Реките на София“

“Идеята на фестивала „Реките на София“ е да покаже на софиянци, че реките и коритата могат да се използват за нещо друго, освен да са просто там и да са част от пасивното градско пространство”.