Променят движението в центъра на столицата. НСО с проверки на гражданите и мерки за сигурност

18666

На 22 януари (събота) Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и официалните лица по време на церемонията за встъпване в длъжност на Президента и на Вицепрезидента на Република България. Церемонията е с начало 11:00 часа на площад “Свети Александър Невски” в София.

За гражданите ще бъде осигурен достъп до събитието след 09:45 часа през три пункта за проверка:

  • при улиците „Шипка“ и „Париж“;
  • при ул. „Раковска“ и ул. „Оборище“;
  • при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества на основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия и други. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

От 08:00 ч. до 13:00 часа се въвежда забрана за използването на безпилотни летателни средства (дронове) в зоната на мероприятието, за да се ограничат рисковете за присъстващите от нежелани инциденти.

От 08:00 часа на 21.01.2022 г. до приключване на събитието  на 22.01.2022 г. се разрешава престоят и паркирането на телевизионната техника на Българска национална телевизия на югозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски”.

От 22:00 часа на 21.01.2022 г. до приключване на събитието на 22.01.2022 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства с изключение на автомобилите, ангажирани с мероприятието, както следва:

– паркингите на пл. „Св. Ал. Невски”;

– пл. „Николай Гяуров”.

От 07:00 до 12:30 часа на 22.01.2022 г. се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, както следва:

– по ул. „Оборище” между ул. „Г. С. Раковски” и бул. „Васил Левски”;

– по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;

– по ул. „11-ти август” между ул. „Врабча” и ул. „Оборище”;

– по ул. „Дунав” между ул. „Оборище” и ул. „Врабча”;

– по ул. „Париж” между ул. „Московска” и ул. „Врабча”.

От 09:00 часа до приключване на мероприятието на 22.01.2022 г. се забранява влизането на пътни превозни средства:

– по ул. „Леге” между ул. „Съборна” и бул. „Цар Освободител”;

– по бул. „Цар Освободител“ между бул. „Кн. Александър Дондуков“ и ул. „Г. С. Раковски“, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР.