Променят движението в центъра на София заради 68-мата международна колоездачна обиколка

Организация на движението за провеждане на 68-ма Международна колоездачна обиколка

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието, както следва:

 От 15.00 до 20.30 часа на 30.06.2021 г. на:

– паркингите на пл. „Св. Александър Невски”, с изключение на североизточните дъги между ул. „Дунав“ и ул. 11-ти август и ул. „11-ти август“ и ул. „Оборище“;

– ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Александър Невски”.

От 17.30 до 20.30 часа на 30.06.2021 г. на североизточните дъги на пл. „Св. Александър Невски“ между ул. „Дунав“ и ул. 11-ти август и ул. „11-ти август“ и ул. „Оборище“.

От 10.00 до 13.00 часа на 01.07.2021 г. на пл. „Народно събрание“, от страната на хотел „Радисън“.

Забранява се влизането в двете посоки на пътни превозни средства с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието, както следва:

-От 16.00 до 21.00 часа на 30.06.2021 г. по:

– ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С.Раковски”;

– ул. „11-ти август” между ул. „Московска” и пл. „Св. Александър Невски”;

– ул. „Дунав” между ул. „Московска” и пл. „Св. Александър Невски”;

– ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Александър Невски”;

-ул. „Московска“ между ул. „11-ти август“ и ул. „Дунав“.

От 11.30 до12.30 часа на 01.07.2021 г. по:

– бул. „Цар Освободител” между бул. „Васил Левски” и ул. „Раковски”;

– ул. „Цар Иван Шишман” между ул. „Аксаков” и пл. „Народно събрание”;

– ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Александър Невски”;

– ул. „6-ти септември” между ул. „Аксаков” и бул. „Цар Освободител”;

Старт на колоездачната обиколка ще се даде от 12.00 до 12.15 часа на 1.07.2021 г. по следния маршрут: от пл. „Народно събрание” по бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе“  изход от София.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на пътните превозни средства за горепосочените време и места.

Обиколката ще стартира на 30ти Юни в София и ще финишира на 5ти Юли в Габрово, като ще бъдат изминати общо около 770 състезателни километра които са разпределени в пролог и 5 етапа с общ старт.
Прологът е на 30ти в София с дължина от 1 км около Храм – Паметника СВ. Александър Невски. Началото е в 18ч като състезателите ще стартират през интервал от 1мин. Това зрелищно начало ще даде възможност на всички зрители да се запознаят с участниците в обиколката и да станат свидетели на първият носител на Жълтата фланелка като лидер в състезанието.
Официалният старт на състезанието ще бъде даден на 1ви Юли на площад Народното събрание в София в 12.15 след което колоездачите ще потеглят по първия етап София – Пловдив с дължина от 178км . Предвидени са два премийни спринта като първият е в Самоков, а втория в Пазарджик. Етапът включва и една премия за катерачи от 3та категория в К.К Боровец. Финалът в Пловдив се очаква да бъде около 16.45 пред хотел Санкт Петербург. Етапа спокойно може да го определим като спринтьорски, тъй като самата височина край Боровец не е стръмна и е в началото на етапа като това ще даде възможност на отборите с добри спринтьори да контролират етапа.
Вторият етап Пловдив – Троян е с дължина от 113 км и ще стартира пред сградата на Международния Панаир в 13.15ч на 2ри Юли .Финалът пред сградата на Община Троян се очаква да бъде около 16.15. Премийният спринт ще бъде в Карлово , а премията за катерачи Беклемето е от 1ва категория. Макар и кратък този етап до голяма степен ще определи кои ще бъдат главните претенденти за крайната победа. Беклемето се счита за една от трудните височини в България заради своята дължина от 22км и среден наклон от почти 6%, но не трябва да се подценява и спускането към Троян особено, ако вали или настилката е мокра.
Третият етап Троян – Сливен е 180км и ще започне пред сградата на Община Троян в 12ч като финалът в Сливен пред сградата на общината се очаква да бъде около 16.30. Премийни спринтове ще има в Габрово и Казанлък, а премията за Катерачи Шипка е от 1ва категория. Първата част от етапa включително изкачването на Шипка с дължина от 13км ще даде възможност за множество атаки и ще бъде интересно поведението на отбора в чиито редици е жълтата фланелка. Дали ще се опитат да затворят етапа и изцяло да го контролират или ще бъдат по-пасивни? Но също така има и всички предпоставки да станем свидетели и на разкъсване на колоната и образуване на няколко групи.
Четвъртият етап Сливен – Бургас е дълъг 108км като стартът ще бъде даден в 14ч пред сградата на община Сливен , а финалът в Бургас пред сградата на общината се очаква около 16.30. Предвиден е един премиен спринт в Карнобат. Това е най-късият етап в обиколката и на пръв поглед изглежда и най-лесният. Единственият фактор който може да промени това е вятърът около Сливен. При страничен вятър има предпоставки за образуване на ветрила и да станем свидетели на дълго преследване.
Последният 5ти етап е Карнобат – Габрово с дължина 188км. Стартът е предвиден за 11.45 пред сградата на община Карнобат, а финалът в Габрово на пл. Възраждане се очаква около 16.30. Премийните спринтове са два – първият на бензиностанция Лукойл край Сливен, а втория в Казанлък. Има и две премии за катерачи – от 3та категория преди разклона за Твърдица и Шипка от 1ва категория. Без никакво съмнение, това е кралският етап в обиколката, който според замисълът на организаторите трябва да се окаже и решаващ за крайното класиране. За разлика от 3тия етап когато изкачването на Шипка е разположено в началото, тук то е в края на етапа и е с дължина от 13.5 км. Не трябва да се забравя и за натрупаната умора от предишните етапи, както и евентуален страничен вятър в района на Сливен.
Бонификациите, които са предвидени са следните: 10, 6 и 4сек за първо, второ и трето място в отделните етапи и 3, 2 и 1сек за първо, второ и трето място на премийните спринтове. Предвидени са и следните класирания: Главно индивидуално, Най-добър Катерач, Най- активен състезател, най-добре представил се състезател до 23г както и отборно класиране.