Преместват откриването на мотосезон 2024 от „Александър Невски“ на площад „Батенберг“

otkriha-motosezona

На 6 април, 2024 г. в София от 10 часа ще се състои откриването на мотосезон 2024. За разлика от други години – официалното откриване ще бъде на площад „Александър Батенберг“, а не на традиционното място площад „Александър Невски“. Причината е че площада пред катедралния храм вече е пешеходна зона.

Съгласно издаденото съгласувателно писмо от Столична Община за ОТКРИВАНЕ НА МОТОСЕЗОН 2024 – СОФИЯ, влизането на всички мотоциклетисти на пл. Александър Батенберг, ще става единствено и само в посока от ул. Георги С. Раковски към Президентството.

Шествието на всички мотоциклетисти, ще тръгне от пл. Александър Батенберг, по бул. Дондуков, бул. Васил Левски, бул. Цар Освободител, бул. Цариградско шосе, бул. Пейо Яворов, бул. Никола Вапцаров, бул. Черни връх, бул. България до Резиденция Бояна.

От мотоклубовете предупреждават, че: „Мястото, както всички знаете е емблематично освен за нас софиянци, така и за всички българи, тъй като ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА през 2014 г. са обявени за културно наследство на Република България. Нека всички ние да покажем, че сме отговорни хора, като опазим нашето културно наследство. Умоляваме Ви, да бъдат избегнати какъвто и да е BURNOUT (дрифт), както в зоната на площада, така и по време шествието !

Информираме Ви, че площада е под постоянно видеонаблюдение и на нарушителите, ще бъдат наложени сериозни санкции“.

Във връзка с откриването на ОТКРИВАНЕ НА МОТОСЕЗОН 2024 – СОФИЯ се налагат и промени в движението на МПС и на градския транспорт както следва:

От 5:00 до 12:00 ч. на 6 април се забраняват престоят и паркирането на паркинга на пл. „Княз Александър I”. Oт 9:00 до 12:00 ч. на същата дата се забранява влизането на превозни средства, с изключение на моторни превозни средства (МПС), обслужващи събитие, по бул. „Цар Освободител“ в участъка между бул. „Княз Ал. Дондуков“ и ул. „Г. С. Раковски“.

От 14:00 ч. на 5 април до 21:00 ч. на 6 април се забраняват престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите на градския транспорт, по локалното пътно платно на Околовръстния път в участъка между пътен възел „Бояна” и Националния исторически музей. От 12:00  до 17:00 ч. на 6 април се забранява влизането на пътни превозни средства по южното пътно платно на Околовръстния път в участъка между ул. „Ал. С. Пушкин” и пътен възел „Бояна”.

От 11:30 до 18:30 ч. на 6 април се променят частично маршрутите на автобусни линии № 63 и 111. Автобус №63, посока кв. „Бояна“ – от бул. „Бр. Бъкстон” надясно по Околовръстен път, по ул. „Ал. С. Пушкин”, по ул. „Иваница Данчев“ и по маршрута си, в обратна посока маршрутът не се променя, но три спирки се закриват. Автобус №111, посока ж.к. „Младост” – от бул. „Никола Петков” по ул. „Ал. С. Пушкин”, по ул. „Даскал Ст. Попандреев”, по Околовръстен път и по маршрута си, в обратна посока маршрутът не се променя, но две спирки се закриват.

Въвежда се и организация на движението за ремонт на уличен канал по бул. „Братя Бъкстон“. До 29 април, включително, се забранява влизането на пътни превозни средства по източното пътно платно на бул. „Братя Пушкин“ между ул. „Иван Йончев“ и бул. „Цар Борис III“, като движението се извършва двупосочно по западното пътно платно на бул. „Братя Бъкстон“ в посочения участък. Измества се и спирка с код 0288 „Бул. Братя Бъкстон“ на бул. „Братя Бъкстон“ за автобусна линия №63 в посока бул. „Цар Борис III“ с 60 метра от ул. „Иван Йончев“.