Предстоящи събития в София за събота 17 февруари

events-in-sofia
Национален дворец на културата

 Предстоящи събития в София за събота 17 февруари 2018 година:

10:00 „Изложба – базар с ателиета “ Мартеница “ – Национален етнографски музей

Националният етнографски музей – София и „Сдружение на задругата на майсторите на народни художествени занаяти – София”  Ви канят  на откриването на изложба-базар „Мартеници”. Част от експонатите ще се изработват на място, а посетителите ще имат възможност да се запознаят с различни техники за създаване на традиционни мартеници. Експозицията ще бъде достъпна за посещение в периода от 13.02.2018 г. до 02.03.2018 г.

За нашите гости Софийската задруга на майсторите на народни художествени занаяти организира ателиета за изработване на мартеници, които ще се проведат на 17-18.02.2018 г. и на 24-25.02.2018 г. от 10.00 до 16.00 часа в залите на Музея.

 

10:00 Траките и виното

„Траките и виното“ е инициатива, организирана от Национален научно – експедиционен клуб ЮНЕСКО по повод 14-ти февруари (Ден на археолога и Трифон Зарезан – Ден на лозаря). 

Събитието ще се състои в две части. 

Първата ще бъде лекционна с участието гост – лектори – ПРОФ. ВАЛЕРИЯ ФОЛ – траколог и ръководител на Института за научни изследвания в областта на организацията, управлението и защитата на културно – историческото наследство; археологът – проучвател в Секция тракийска археология в НАИМ – БАН и представител на научна експедиция ТЕМП ДИАНА ДИМИТРОВА и ДОЦ. ПЕТЪР БАЛАБАНОВ, представител на Департамента по „Археология“ на НБУ. След това ще бъде отделено време за дискусия по темата за траките и виното. 

Втората част ще бъде възможност за дегустация на вина, предоставени от най – добрите винарни в България. 

Събитието ще се проведе на 17 февруари 2018 г. с начален час 10:00 ч. в Регионален исторически музей/ Музей за история на София. 

10:00 Фермерски пазар Банкя –  на пешеходната зона в гр. Банкя

Фермерският пазар на Хранкооп отново ще „разпери“ шатри на пешеходната зона в Банкя.
Производители на млечни и месни продукти, на мед и зеленчуци, на хляб и билкови тинктури са готови да задоволят всякакво любопитството, като разкрият тайни елементи от производството и рецепти за употреба за ценители. 
Разбира се, ще можете и да опитате от продуктите н мляко, масло, извара, ръчен кашкавал, кълцаница, суджук, саздърма; овче и краве сирене, кашкавал, кисело мляко; палитра от различни видове мед и медени продукти; сурови десерти, бисквитени трюфели, лимецови кексчета, дърпан кашкавал ; натурален ябълков оцет;
вина, биосок от череши, греяно вино, хляб с квас, бретцели, соленки, сезонни зеленчуци; билкови тинктури и кремове;
 
 

10:00 Ден на отворени врати във Френско училище „Виктор Юго“

Френското училище и детска градина „Виктор Юго” организира „Ден на отворени врати“ за всички желаещи да се запознаят в детайли с нашето учебно заведение:
– предимствата на нашия статут на френско училище в България;
– съдържанието на учебните програми;
– обучението в училище, изпитите и възможностите за бъдещо развитие на Вашето дете във висшето образование след завършване на училището
– Записване на деца, невладеещи френски език на от 2 до 5 години

На 17-ти февруари 2018г. ще имате уникалната възможност:
– да се срещнете и беседвате с персонала на нашето училище
– да откриете нашата материална база, класни стаи, медицински кабинет, библиотека, специализирани кабинети – лаборатории, компютърни зали…
– да се запознаете с особеностите на френската образователна програма и система на класовете
– да разберете условията за прием, начина и срокове за записване
– да получите информация за училищния транспорт, училищния стол, различните извънкласни занимания

10:00 Държавен личен шампионат по джудо за младежи и девойки

Зала Универсиада

10:30  ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ ЗА АПОСТОЛА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕННОИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

По повод 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски Националният военноисторически музей ще представи на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма: „Васил Левски – вчера и днес“. Тя ще може да бъде посетена на 17 и 18 февруари (събота и неделя) 2018 г. от 10.30 и от 14.00 ч. в киносалона на музея.

Образователната програма по интересен и увлекателен начин ще представи идеите и делото на Апостола като нов етап в националноосвободителното движение, как той присъства в спомените на съвременниците си и какво е наследството, което ни е завещал. Посетителите ще могат да обогатят своето преживяване в музея, като разгледат и богатата на ценни експонати експозиция, в която ще се докоснат до малкото запазени вещи на Дякона, които НВИМ има честта да съхранява за поколенията – косите на Левски, запазени от майка му, кръстчето, което е носил постоянно, тасчето за вода и личния му револвер, система „Гасер“, М 1870, заплащайки входна такса според утвърдения ценоразпис на музея.

12:30 Без нацисти по улиците ни! – Градинката пред централната баня

Анти Луков марш

16:30 Японска чаена церемония – ЦУМ

Чайната церемония е много повече от приготвяне и опитване на чай. Тя е свързана и с консумацията на фина, изтънчена храна, приготвена по специален начин и поднесена в строг ред. Церемонията носи смирение като фокусира вниманието върху дълбоката красота на простите прояви на природата като светлината, звука на водата, отблясъците на дървесните въглища. Чайната церемония, на която ще бъдем свидетели на #FesTEAval ще бъде подготвена и представена от Чадо Урасенке Танкокай България.
Сред основните дейности на фондация Урасенке са подпомагането на изучаването и представянето на философията на Пътя на чая.

Входът за посетители е свободен, както за церемонията , така и за цялото изложение.
Докоснете се до една уникална, магична традиция и станете част от далечната японска култура

17:30 часа Луков марш

За петнадесета поредна година, в София ще се проведе Луков марш