Предстоящи събития през уикенда в София

Дондуков

Избрахме за вас интересни събития в София за този уикенд

Предстоящи събития в София на 13 октомври

 

 10:00 часа – Бакхус FISH Fest – Гранд Хотел София

С голямо вълнение ви каним на първия рибен фестивал в София посветен на рибата, рибните деликатеси, разнообразни ястия приготвени с риба и прекрасни напитки, родени да правят компания на рибата.

В златната среда на октомври под навеса на голямата градина на Grand Hotel Sofia ще представим безкомпромисна селекция на качествени магазини, производители и вносители, които предлагат риба, заедно с ресторанти и готвачи, които приготвят на място рибни деликатеси. За компания към ястията ще може да опитате подбрани напитки: пенливи и бели вина, крафт бира, анасонови напитки, както и много други изкушения.
Разбира се не можем и без музика на живо, така че отново сме се погрижили да вдигнем настроението с група джаз музиканти.

И понеже когато говорим за риба, има много какво да се каже и научи, към фестивала ще представим и изложба за разумна консумация на риба, организирана от Credo Bonum Foundation.

БИЛЕТИ:
>>> 1 човек – 10 лв. с включена консумация по 0.50 гр. водка Beluga, Yeni Raki или бира Stolichno 
>>> Семейство с 1 дете над 10 години – 15 лв. с включена консумация за двама възрастни по 0.50 гр. водка Beluga, Yeni Raki или бира Stolichno
>>> Семейство с 2 деца над 10 години – 20 лв. с включена консумация за двама възрастни по 0.50 гр. водка Beluga, Yeni Raki или бира Stolichno

 

10:00 часа Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – Музей „Земята и хората“

ХХVIII Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни
На 12, 13 и 14 октомври в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе ХХVIII-то Софийско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”. 
Участие са заявили над 60 изложители от нашата страна, Армения, Македония, Украйна, Полша, Сърбия и Румъния. Това са фирми и колекционери на минерали, фосили (вкаменелости) и скъпоценни камъни, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Ще участва колекционер на метеорити, намерени на различни места по света. Ще присъстват Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски” и Нов Български университет.
Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни, разнообразни изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат минерали от български находища, редки и екзотични минерали – образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Мозамбик, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия, Индонезия, Доминиканската република. 
Традиционно на октомврийските изложения се провеждат конкурси за определяне на: „Най-добър минерален образец”, „Най-добър минерален образец от България – съвместно с Клуб на лапидарите в България и „Най-добро художествено изделие от минерал или най-добър фасетиран камък”. На отличилите се участници в конкурсите ще бъде връчен почетен диплом в 13.00 часа на 8 октомври (събота).
За децата : „Треска за злато” 
На 13 и 14 (събота и неделя) ще се правят демонстрации за промиване на злато от речен пясък. Децата ще се изненадат като видят под лупа изключително пъстрата мозайка от разноцветни минерали, съдържащи се в речните пясъци. А ако късметът ги е споходил – ще се сдобият и със златна частица.
Най-успешно представилите се участници ще получат награди от образователния телевизионен канал Da Vinci Learning. 

 

11:00 часа Поставяне на хранилки за птици – Борисова градина

 

От 11.00 часа в парка „Княз-Борисова градина“ Столична община и Българското дружество за защита на птиците канят децата да се включат в съвместна инициатива за поставяне на къщички за птици. Събитието ще се проведе на Алеята на птиците, в непосредствена близост до Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“

 

11:00 часа  Есенен базар на изкуствата – Парк Хотел Москва

Есенен базар на изкуствата
13-14 октомври, 11:00 – 19:00 часа
Парк Хотел Москва, кв. Изток (до метростанция Жолио Кюри)

Есента е сезонът на промяната! 
Променете себе си като добавите повече цвят и творчество в ежедневието си!
На базара ще срещнете изобилие от ръчно-изработени бижута, дрехи, аксесоари, шапки, плетива, декорации, играчки и др. 
Натурална козметика, рисуване с къна, ботаник татуировки, силуетни портрети.
Ще има и по нещо за хапване, мед, шоколад и много други. 

ВХОД СВОБОДЕН!

 

16:00 часа  Есенен световен ден на астрономията – Астрономическа обсерватория към СУ /Борисова градина/

Традиционно Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ се включва в световните дни на астрономията с разнообразна програма за малки и големи:

– Наблюдения на Слънцето, Луната и Марс с няколко телескопа (при ясно небе)

– Детски кът на Space Academy

– Изложба – „Научно-образователни дейности на катедра Астрономия“

– Разглеждане на най-старата обсерватория в България

– Попитай астронома

– Кратки популярни лекции на достъпен език:
1. Представяне на Космическата академия за деца – Space Academy (Тихомир Димитров, магистър-астроном – „Астрономия и популяризация на астрономията“)

2. История на астрономията през последния век (Георги Максимов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)

3. Пътуване до Марс (Тихомир Димитров, магистър-астроном – „Астрономия и популяризация на астрономията“)

4. Покоряване на Космоса (Людмила Филипова, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)

5. Слънчеви и Лунни затъмнения (Ганчо Ганчев, докторант към катедра Астрономия)

6. Живот във Вселената: Въпрос на късмет? (Борислав Михайлов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)

7. Тайните на Плутон (Никола Каравасилев, докторант към катедра Астрономия)

8. Първи стъпки в астрофотографията (Венцислав Крумов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“)

9. Обръщане на полюсите на Земното магнитно поле – риск за живота (Милен Цеков, гл. ас. в катедра „Метеорология и геофизика“)

 

21:45 часа Футбол България – Кипър – стадион „Васил Левски“

 

 

Предстоящи събития в София на 14 октомври

 

09:00 часа Маратон София 2018

14 Октомври 2018, София
Стартът на Маратон София 2018 ще бъде даден в 10.00 часа пред Национален Стадион „Васил Левски“ на кръстовището на булевард “Евлоги и Христо Георгиеви“ и улица „Гурко“.

Дистанции , номера

3 км – масов старт – 9:40 – черни цифри

42.195 км – старт 10:00 – червени цифри – четири обиколки

21.098 км. – старт 10:10 – сини цифри – две обиколки

10.550 км. – старт 10:20 – зелени цифри – една обиколка

Записване и получаване на номера
Записването за участие става чрез формата (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ЛАТИНСКИ БУКВИ) в сайта на Маратон София www.marathonsofia.com

Означените със звездичка полета са задължителни при попълване с коректна информация за участника.
Получаването на номерата ще започне на 11.10.2018 в осигурен от организаторите офис на Маратон София, който ще бъде изграден пред главния вход на Национален Стадион Васил Левски с работно време:

11.10.2018 от 15.00 до 19.00

12.10.2018 от 10.00 до 19.00

13.10.2018 от 10.00 до 19.00

Краен срок за заявки – 07 Октомври 2018 23:59:59

Състезателите участници в Националния шампионат за мъже и жени изпращат своите заявки една седмица преди състезанието на zaiavki@bfla.org

Маршрут

Маршрутът на Маратон София е лицензиран от 2016 година и притежава сертификат от категория А на Асоциацията на Международните Маратони и шосейни бягания на дълги разстояния (AIMS) и Международната Атлетическа Федерация (IAAF) и е контролиран от БФЛА. Всички резултати на 21.098 км и 42.195 км са признати от БФЛА и влизат в официалните ранглисти.
Участниците в масовия старт на 3000 м ще пробягат малка обиколка от старта по булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ (западното платно) до булевард “ Черни връх“ (пред Макдоналдс), състезателите ще обърнат посоката и ще се върнат обратно по източното платно на булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ до финала в Княжеската градина.
Участниците на 10.550 км ще направят една обиколка.
Участниците на 21.098 км ще направят две обиколки.
Участниците на 42.195 км ще пробягат четири обиколки.
Контролно време

Контролно време на 42.195 км – 5:30 (пет часа и тридесет минути)

 

10:30 часа Детско-юношески празник „Открий съкровището“ – Парк „Хиподрума“

ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ПРАЗНИК „ОТКРИЙ СЪКРОВИЩЕТО“ 14 октомври (неделя) от 10:30 – 16:00 ч. в парк „Хиподрума“. Здравейте приятели! Не пропускайте поредната доза адреналин, забавления и разбира се незабравимо ПРИКЛЮЧЕНИЕ НА ЖИВО. Може да бъдете част от отбор впуснал се в предизвикателството да открие голямото СЪКРОВИЩЕ! КАКВО мога да очаквам? Ще бъдеш екипен играч, като заедно със своя отбор ще трябва да преминеш през различни постове, на които ще получиш парчета от КАРТАТА! Разбира се, след нейното сглобяване няма да ви остане нищо друго, освен да следвате инструкциите в нея и да достигнете заветната цел. КОГА? 14 октомври (неделя) от 10:30 до 16:00 ч. КЪДЕ? парк „Хиподрума“ зад Общински културен институт „Красно село“ ОРГАНИЗАТОРИ: Фондация „АДРА – България“ и Сдружение „Изследовател“ с любезното съдействие на Столична Община – район Красно село

 

 

11:00 часа  Есенен базар на изкуствата – Парк Хотел Москва

 

Есенен базар на изкуствата
13-14 октомври, 11:00 – 19:00 часа
Парк Хотел Москва, кв. Изток (до метростанция Жолио Кюри)

Есента е сезонът на промяната! 
Променете себе си като добавите повече цвят и творчество в ежедневието си!
На базара ще срещнете изобилие от ръчно-изработени бижута, дрехи, аксесоари, шапки, плетива, декорации, играчки и др. 
Натурална козметика, рисуване с къна, ботаник татуировки, силуетни портрети.
Ще има и по нещо за хапване, мед, шоколад и много други. 

ВХОД СВОБОДЕН!

 

11:30 часа  Споделена неделя със Spark и VW „София Тех Парк“

Споделена неделя със Spark и VW очаква и своите малки гости от 11.30 до 16 часа в „София Тех Парк“. По случай новите 50 светло сини електрически Volkswagwen e-up! в мрежата на @Spark – Your Electric Drive ще има игри, забавления с много награди. Входът е свободен.

 

15:00 часа  Европейската нощ на прилепите – Зоопарк София

Европейската нощ на прилепите, която ще започне от 15 ч. в Софийския зоопарк на входа на зала „Аквариум, терариум и големи котки“. Гостите на зоопарка ще могат да посетят постоянната изложба „Тайнството на прилепите“, а за най-малките ще има различни работилници, в които ще могат да рисуват, да оцветяват и да си направят сами маска на прилеп.