Предстоящи събития в София … и Перник

surva-pernik

Избрахме за вас предстоящи събитя в София …. и Перник през уикендда 25 и 26 януари.

СЪБОТА 26 ЯНУАРИ

10:00 часа – Международен фестивал „Сурва“ – гр. Перник

Състезателни фестивални дефилета

10,30 – 18,00 ч. – Общински младежки дом

“Мечкарница” – работилница за маски

11,00 – 14,00 ч. – пред Двореца на културата

Втора сцена за гостуващите чуждестранни групи

11,00 – 16,00 ч. – Общинския младежки дом

„Сподели Сурва“ – творчески ателиетаза деца

18,00 ч. – Сурвакарско село

“На мегдана” – фолклорна програма

19,00 ч.,  Първо фоайе,  Дворец на културата

“Приятели без граници” – среща с гостуващите чуждестранни групи

12:00 часа – Масово каране на скейт пред ндк – градинката пред НДК

Ндк е място, на което много от нас са прекарвали свободното си време, правейки това което обичат – да караме скейт. От както се помня, винаги е било пълно с DIY уреди и усмихнати хора, които практикуват любимия си спорт и никога не съм вярвал, че тази практика може да бъде третирана като престъпление.
Не мисля, че решението на общината трябва да бъде прието така леко от наша страна. Предлагам да изкараме един ден там ЗАЕДНО обединени от общата ни страст-СКЕЙТА. Нека да покараме, да раздадем листовки на хората и да си покажем, че нашите решения имат значение.

14:00 часа – Семеен пътеводител Вълшебен квадрат – Галерия Квадрат 500

Представяне на семеен пътеводител „Вълшебен квадрат“ съпроводено със семейна разходка по част от маршрута на изданието и творчески ателиета.
Семейният пътеводител „Вълшебен квадрат“ представя 15 избрани произведения от постоянната колекция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразителното изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка. С това креативно издание всеки член от семейството ще се превърне в екскурзовод и музеен педагог, като намери нов подход и ключ към експозицията. Ще придобиете нови знания и техники на наблюдение, на задаване на въпроси и на анализиране, които ще Ви бъдат полезни при всяко следващо посещение на Квадрат 500. Пожелаваме Ви приятни мигове, споделени от цялото семейство.
Добре дошли във Вълшебния квадрат!

18:00 часа – Нощ в Музейко – Парти на животните

Музейко кани деца от 7 до 13 години и техните придружители на парти с преспиване! Този път партито е на тема любимите ни животни и Ви очакваме с костюми по ваш избор на пухкави мечки, сърни, елени или …. пантера 🙂 На животинките в гората може и да им е малко хладничко в този сезон, но настроението в Музейко ще е топло и весело, благодарение на лъчезарните детски усмивки и веселото настроение. Между другото за всеки малък посетител, който се премени като своето любимо животно, ще има подарък изненада от Музейко, така че – стягайте се! Бъди истински среднощен приключенец и прекарай в Детския научен център една незабравима нощ, предрешен като любимото си животно. МНОГО ВАЖНО! Носете си и шалтетата и спалните чували, освен ако не планирате да спите с главата надолу като същински прилепчета. Ще нощувате на пода сред изложбите и в залите, затова е добре да сте подготвени подходящо. 🐯🐯🐯 Програма: 🐯 18:30 | Посрещане в Музейко. Гостите ще бъдат упътени към местата, където да оставят своите шалтета и спални чували. 🐯 19:15 | Кратко пижамено упътване за сигурност, санитарни нужди, както и всичко друго, което вълнува гостите. 🐯 19:30 до 22:30 | Специална програма – Научни закачки: от 19:30 до 20:00 и от 20:30 до 21:00 – Приказка: 20:30 и 22:00 – Арт ателие: от 19:30 до 21:00 – Тур с фенерчета: Мисии из етажите: от 21:00 до 22:00 – Танц на животните: от 19:30 до 19:45 и от 20:00 до 20:15 🐯 22:30 – 23:00 | Приготовления за сън: Разполагане на спалните принадлежности в зоните за спане и почивка. 🐯 23:15 | Светлините угасват 🐯 07:00 | Добро утро! Време за разсънване и подготовка за закуската. 07:00 | Време за закуска в кафетерията! 08:30 | Партито приключва, но гостите са поканени да изследват Музейко и през целия предстоящ ден. (Билетът за събитието дава достъп до Детския научен център и на 27.01.2019 г. до 18 часа)

19:00 часа – Tram experience Bulgaria- Bohemian Sofia – пл. „Възраждане“


“Tram Experience Bulgaria – Bohemian Sofia Tour 001“ представлява едно интересно и различно преживяване с ретро трамвай.

➡ Знаете ли каква е историята на Лъвов мост и каква е връзката между него и бирарията на братя Прошек?

➡ Къде се е провела премиерата на първия български филм?

➡ Къде се е намирала циганската махала и монархисти ли са били нейните жители?

➡ Откъде тръгва първият трамвай в София и кои са първите му пътници?

Ще научите всичко това, както и много други любопитни факти за София след Освобождението. Обиколките ще започват от пл. „Възраждане“, а след това трамваят ще премине по бул. „Христо Ботев“, ул. „Алабин“, бул. „Мария Луиза“, бул. „Христо Ботев“ и ще се връща обратно на площада. Добре дошли са всички, които искат да станат част от това пътешествие из стара София. Историческите ни „разходки“ ще бъдат пресъздадени от Виктор Топалов от The Feel of Sofia. Обиколките са три, с продължителност около 40 минути и стартират в 1) 19:00, 2) 19:40 и 3) 20:20 часа. Билетът е на цена от 10 лв. За семейства и групи правим индивидуални отстъпки. Билети може да закупите на място или предварително, а за да сте сигурни че ще имате уредено място, можете да го резервирате предварително на 0886401477. Молим всички да са точно на време, защото, поради естеството на услугата, нямаме възможност да изчакваме закъснелите повече от 5 минути, независимо дали имат резервация или не.

НЕДЕЛЯ 27 ЯНУАРИ

10:00 часа – Международен фестивал „Сурва“ – гр. Перник

10,00 – 17,00 ч. – Централна градска част

Състезателни фестивални дефилета

10,30 – 18,00 ч. – Общински младежки дом

“Мечкарница” – работилница за маски

11,00 ч. – Естрада, Градски парк

Кулинарно шоу

11,00 – 16,00 ч. – Общинския младежки дом

„Сподели Сурва“ – творчески ателиетаза деца

18,00 ч. – пл. “Кракра”

“До нови срещи, Сурва ” – официално закриване на фестивала

10:00 часа – Витоша Зимен Фест – хижа Алеко


Програмата за Феста предвижда множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. На плаца пред х. Алеко ще бъде нареден паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си, като всеки победител в двойките ще получи награда. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си.

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОГРАМА НА ВИТОША ЗИМЕН ФЕСТ :
10.00 – 11.00 ч. Записване на участниците – регистрация пред хижата
10.30 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм
10.30 – 12.00 ч. Ски-бягане за Купа „Витоша“ на писта Универсиада
11.00 – 11.30 ч. Алпийски ски – паралелен слалом
11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг за време
12.12 – 12.45 ч. Ски-бягане за любители на писта „Универсиада“
13.00 – 13.30 ч. Награждаване на призьорите, викторина с награди и 
закриване

ВАЖНО: Всеки участник ще може да ползва в неделя кабинковия лифт от Симеоново до х. Алеко срещу лифт карта на цена 1 лв. и депозит 5 лв., качването трябва да е до 10.30 ч. от долна станция.

14:00 часа – Новогодишен спектакъл – Мол Парадайс

По случай настъпването на Годината на прасето в Парадайс център от институт Конфуций сме приготвили вълнуващи събития, включващи интерактивно представяне на китайското нематериално културно наследство – ушу презентации, чаена церемония, класически инструментални пиеси и много други. Събитието е организирано от Китайски културен център в София и Институт Конфуций в София. С нетърпение очакваме да Ви видим на спектакъла ни.

17:00 часа – Бон-Бон в авторски мюзикъл на Стефан Димитров и Гергана Сотирова -City Mark art center

В ролите на славните котета от кварталната котешка банда ще влязат малките таланти от „Бон-Бон“.

Главните герои на мюзикъла успяват с вълшебството и помощта на Доброто, с кураж и постоянство и със силата на приятелството да победят Великия и Лош Магьосник на Мрачното царство – Рат-Сурат. Това и други красиви послания отправя „Котешката Банда“ към всички пораснали и непораснали деца в този объркан свят. Една от любимите строфи на малчуганите е:
„На приятел лапа давам,
и в беда го защитавам! “