Предстоящи събития в София

alexander-nevsky

Днес се отбелязват 144 години от създаването на Министерството на вътрешните работи (МВР). По повод празника ще се състои тържествена церемония от 9:30 часа пред Паметника на загиналите служители в Академията на МВР, с водосвет на знамената и поднасяне на венци в знак на почит към отдалите живота си при изпълнение на служебния дълг, съобщиха от министерството. Отбелязването на празника ще продължи в Академията с награждаване на служители на МВР, постигнали високи професионални резултати, от ръководството на вътрешното министерство. В 12:00 часа в градината до църквата „Св. Седмочисленици“ ще бъдат поднесени венци пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще участва в дискусия за приоритетите на испанското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от Министерството на външните работи. Събитието ще се състои в сградата на Международния център на ул. „Аксаков“ 8, от 15:00 часа. Домакин е посланикът на Испания в България Алехандро Поланко Мата.

Министерският съвет ще проведе редовно заседание от 15:00 ч., на което се очаква да бъде разгледан и Списък на иновативните училища в България за учебната 2023/2024 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Парламентът да обсъди днес на второ четене промени в Закона за защита от домашното насилие, предвижда проектопрограмата на Народното събрание (НС) за тази седмица. Предложения за разглеждане на тази точка са направили парламентарните групи на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и на ДПС. Днес е първата сряда от месеца и, съгласно правилника на НС, парламентарните групи могат да предлагат точки в дневния ред, които се включват и разглеждат по същество. От „БСП за България“ искат парламентът да разгледа тяхното проекторешение за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Бойко Борисов.