ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ В НДК 09-15 МАРТ

events-in-sofia
Национален дворец на културата

/09 март – понеделник/

Българското оперно чудо Цветелина Василева ще влезе в ролята на капризната принцеса „Турандот” на 9 март от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. „Турандот“ е последната опера на възхитителния Пучини. Лиричната драма в три действия е по едноименната пиеса на Карло Гоци. Операта, по заръка на самия Пучини, довършва след смъртта му неговият ученик Франко Алфано.

Образователната програма на Софийския театрален салон ще стартира на 9 март (понеделник) от 17:00 ч. в Литературен клуб „Перото“ с Публична лекция – разговор с режисьора Иван Пантелеев. Малко преди най-новата си премиера в Народния театър „Иван Вазов“, режисьорът, който работи от 20 години в Германия, носител на наградата ИКАР 2019 за режисура и за най- добро представление („Neoдачници“), се съгласи да разкаже малко повече за
своята работа в България и Германия. В ролята на модератор на разговора ще влезе проф. д.н. Камелия Николова – ръководител на Катедра „Театрознание“ в НАТФИЗ.

Александър Георгиев-Аце и Дарио Барето Дамас ще видим на сцената на ДНК- пространство за съвременен танц и пърформанс на 9 март от 19:00 ч. в спектакъла „Moonlight“. Спектакълът се фокусира върху поетичните структури, изследване на разпръснатите значения и податливата реалност. Провокират се установените идентичности, разгръщайки и пречупвайки нормативността чрез queer практики.

/10 март – вторник/

Поетичният спектакъл по текстове на български автори „За светлото, което бе“ /Драматично-куклен театър Враца/ ще можете да гледате в Театър Азарян на 10 март от 19:00 ч. Режисьорът Маргарита Младенова е номиниран в категория „Режисура“.

Център за книгата ще представи книгата „Американска литературна теория и критика” със съставителство, превод и предговор на Албена Бакрачева на 10 март от 19:00 ч. Литературен клуб „Перото”. За първи път на български език излиза представителна подборка от американската литературна теория и критика на ХХ век: имена и термини, които досега битуват у нас по-скоро спорадично, вече са част от българското културно мислене и българския
културен идиом.

На 10 март от 19:30 часа в Нов театър – НДК ще можете да гледате
спектакъла „Променяне“ по идея, драматизация и изпълнение на Йоана Буковска – Давидова. Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице – постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота ѝ в медиите. Нейното истинско „Аз“ се разкрива чрез истории и хора, през лични страхове от детството, до вътрешна несигурност на работеща майка, с емоционални женски
пропадания и творчески върхове или сривове.

/11 март – сряда/

Завладяващи български ритми, вихрени танци, пъстри фолклорни носии и повече от 150 професионални танцьори, музиканти и певци на една сцена – ще разпалят емоциите на ценителите на българския фолклор на 11 март.
Спектакълът НОЩ НА АНСАМБЛИТЕ 4 с трите най-големи професионални ансамбли у нас, емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство – ансамбъл „Филип Кутев“, „Тракия“ и „Пирин“ ще поднесат неповторимо изживяване за всички присъстващи в зала 1 на НДК от 19:30 ч.

На 11 март от 18:30 ч. в Литературен клуб „Перото” ще бъде представена книгата „Пазителят на светлината”, която ще Ви заведе на едно вълнуващо пътешествие отвъд личните граници, към вътрешната светлина. Книгата ще бъде представена от Александър Тренев.

Спектакълът „SIX LOVE SONGS“ на хореографката Жана Пенчева гледаме на 11 март от 19:00 часа в ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс. „SIX LOVE SONGS“ е хореографски концерт, резултат от сътрудничеството между музика и танц, провокирано от идеята, как може да се визуализира провалената любов.

„Когато гръм удари“ – една от най-красивите пиеси в съкровищницата на българската драматургия ще можете да гледате на 11 март от 19:30 часа в Нов театър – НДК. Изневяра и любов, опрощение и обида, предателство и вярност – всичко това се преплита в едно. На сцената ще видите актьорите Мила Топалова, Любомир Бояджиев, Ивайло Симеонов, Асен Таков и Микаела Берчева.

/12 март – четвъртък/

24-тото издание на кино фестивала София Филм Фест започва на 12 март от 19:00 ч. с българския филм „Петя на моята Петя” в зала 1 на НДК.
Тазгодишното издание на фестивала ще предложи на зрителите утвърдени и нови български филмови заглавия и такива от световното кино. Вижте кои филми може да гледате в зала 1 на НДК и в кино „Люмиер Лидл”:
https://siff.bg/bg/movies.

На 12 март от 19:00 ч. Театър Азарян ще посрещне спектакъла на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – „Хоро“ по Антон Страшимиров. Това е първото представяне на постановката пред софийска публика, след като през януари, тя имаше своята премиера в Русе. Страшимировото „Хоро“ описва разпада на традиционната общност и съдържа в себе си много модерни теми за българското общество в началото на ХХ век – темите за родното като свое, но
изпълнено с множество чужди елементи, за разпада на патриархалния ред, за насилието вътре в общността, непреодоблимите различия в социален план.

Вечер на ирландската литература ще се проведе в Литературен клуб
„Перото” на 12 март от 18:30 ч. По време на събитието ще бъде представен специалният брой на „Литературен вестник”, посветен на ирландските книги, излезли през миналата година.

Лекция на шведския хореграф и теоретик Мортен Шпонгберг ще се проведе в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс на 12 март от 19:00 ч. Събитието е част от международната програма на ДНК – „Мигриращо тяло”.

Спектакълът „Роберто Зуко“ по Бернар-Мари Колтес и под режисурата на Савина Бързева и Илиян Марков ще можете да гледате на 12 март от 19:30 часа в Нов театър – НДК.

/ 13 март – петък/

В два последователни дни – на 13 и 14 март между 10:00 и 18:00 ч. в зали 7 и 9 на НДК ще се проведе изложението „Образование и кариера”. По време на събитието ще придобиете повече информация за качественото образование във всички направления, доброволчество, стажове и професионална реализация.

Снежина Петрова в ролята на „Медея“ ще можете да видите на 13 март от 19:00 ч. в Театър Азарян. Събитието е част от Софийски театрален салон.
Изоставена от своя мъж, Медея търси и намира възмездие, като посяга на една универсална ценност – своите деца. Трагичният й избор вълнува човечеството от Античността до днес. Текстът на Еврипид от 431 г. пр. Хр., оживява в новия превод от старогръцки на Георги Гочев и Петя Хайнрих и във виртуозното изпълнението на 40 актьори, музиканти и деца.

Книгата „13 Ех, това число” ще бъде представена в Литературен клуб
„Перото” на 13 март от 18:30 ч.

Три вълнуващи последователни дни очакват публиката в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс като част от международната програма „Мигриращо тяло”. Шведският хореограф и теоретик Мортен Шпонгберг пристига в България, за да предаде част от своя опит на българските си почитатели чрез провеждането на лекция и уъркшоп съответно на 12 от 19:00 ч. и 14 март от 10:00 ч. Освен това Мортен ще изпълни и своя пърформанс
“46” на 13 март от 19:00 ч.

/ 14 март – събота/

Международната организация на франкофонията чрез своето Регионално бюро за страните от Централна и Източна Европа и своя Регионален център, организира за седма поредна година в рамките на Месеца на Франкофонията Маратон по четене на френски език. През настоящата година, той е и част от честванията на 50-ата годишнина от основаването на Международната организация на франкофонията. Събитието ще се проведе в Литературен клуб „Перото” на 14 март от 10:00 ч.

/ 15 март – неделя/

Със спектакъла „Момчетата на Коко“ Театър Азарян към Национален дворец на културата и Фондация „Проф. Крикор Азарян“ ще отбележат рождението на големия режисьор. Той ще се състои на 15 март (неделя) от 19:00 часа на сцената на театъра, носещ неговото име. Режисьор на спектакъла, специално посветен на проф. Крикор Азарян, е неговият студент Йордан Славейков.
Визуалната среда е поверена в ръцете на Юлиана Войкова-Найман.