Предстоящи събития за уикенда в София 06-07 януари, 2018

alexander-nevski-cathedral
София

Какво да правим през уикенда? Избрахме за вас няколко събития в София на които можете да заведете децата си, ако имате гости от провинцията или от чужбина:

08:30 Катедрален храм „Св.Александър Невски”

Света литургия по случай Богоявление

Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи света литургия по случай Богоявление в катедралния храм „Св.Александър Невски”

11:00  Пл. „Свети Александър Невски“

Освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в ритуала за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

11:00 Площад „Славейков (пред Столична библиотека)

Творци четат стихове от Христо Ботев на площад “Славейков“

Столична библиотека, Литературноисторическа школа „Д-р Кръстьо Кръстев“ на Нов български университет и Институт за литература при БАН Ви канят да вземете участие в Юбилейно паметно утро по случай 170 години от рождението на Христо Ботев. Ще прозвучат стихове на Ботев и посветени на автора на „Хаджи Димитър“ творби, прочетени от известните български творци Пламен Дойнов, Марин Бодаков, Аксиния Михайлова, Анджела Родел, Иван Христов, Димитър Христов, Ана Багряна и др., на някои от европейските езици. Слова ще произнесат доц. Елка Трайкова и проф. Михаил Неделчев.

В Мраморното фоайе на партера на библиотеката ще може да разгледате документална изложба с издания на книги от Хр. Ботев, преведени на различни езици (английски, немски, френски, испански, чешки, сръбски, румънски, руски и др.) и някои от най-старите български издания от и за поета: факсимиле на Последното писмо на Ботев от парахода “Радецки“, публикувано в първото издание на съчиненията му под редакцията на Захари Стоянов от 1888 г., пълни съчинения под редакцията на Иванка Ботева от 1907 г., превод от Хр. Ботев на драмата “Кремуцкий корд“ от Костомаров, 1893 г. и др.

Освен това ще бъдат показани издания на „Балкантон“, които съдържат: Ботеви песни; рецитал от стихове на Хр. Ботев в изпълнение на Любомир Кабакчиев, Кирил Янев и Йордан Матев; портрет на Хр. Ботев – композиция от негови писма, документи и др. и стихове от Хр. Ботев и Ив. Вазов в изпълнение на Стефан Гецов.

11:00  НДК

Детското откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС

Събитието се провежда под патронажа на Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС.. Организатори на събитието са CoderDojo Bulgaria и Дигитална Национална Коалиция, подкрепени от Microsoft Bulgaria.
MegaDojo Sofia 1.0 ще събере над 300 деца от страната със и без опит в програмирането. Детското откриване ще се проведе в три от официалните зали на председателството в сградата на НДК, броени дни преди официалното откриване и първите срещи на най-високо ниво. Така децата ще имат възможност да усетят буквално атмосферата на събитието и ще се забавляват да опознават Европа с помощта на науката и високите технологии. За да поднесе приветствие към децата в София ще пристигне еврокомисарят по цифрови технологии и общество Мария Габриел.

12:00 часа, Зоологическа градина, София

Демонстративното хранене на животни 

Напомняме ви, че демонстративното хранене на животни от гледачите им пред посетители продължава и през януари! В събота ще можете да го наблюдавате в следните часове и при следните животни:

12:00 – Маймуни 
13:00 – Гиганти – индийски слон, хипопотам и носорог
14:00 – Рис 
15:00 – Гарван 
15:30 – Влечуги 
16:00 – Големи котки

13.00 часа, Езерото в „Дружба”

Богоявленски водосвет

Великият богоявленски водосвет ще се отслужи в жк. „Дружба“ на 06.01.2018 г. /събота/ от 13.00 часа. 
Литийното шествие ще тръгне в 12.50 ч. от храм „Св. преп. Наум Охридски“, а водосветът ще започне в 13.00 ч. на западния кей на езерото в жк. „Дружба“.
Желаещите да участват в надпреварата за изваждане на кръста от водите на езерото ще имат възможност да се запишат на мястото на събитието, същия ден в 10.30 ч. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност.

13.00 часа, пред бюст-паметника на Христо Ботев в „Борисовата градина“

ЧЕСТВАМЕ 170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

Тържествено честване по повод 170-та годишнина от рождението на великия български революционер, поет и публицист.  В програмата ще участват актьорите Силвия Лулчева и Пламен Манасиев, мъжки вокален ансамбъл ”България” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски и Гвардейският представителен духов оркестър.

16:00 часа Мега Мол

Български народни танци в Мега Мол

Да посрещнем Новата година с български танци и обичаи!

Заповядайте на 6 януари /събота/ от 16 ч. в Мега Мол и се насладете на невероятните танцови представления на Ансамбъл “София-6” и детски ансамбъл “Искрица”

Разнообразната фолклорна програма включва изпълнение на Народни танци, Кукерски игри, танц с погачи, Крайдунавски танц, Тракийски танц, Ръченица с публиката ,Зимна приказка, Шопски танц и много още други невероятни изпълнения.