Предстоящи събития в столицата за неделя 21 април

sofia-centrum

Какво да правим тази неделя в София

Избрахме за вас предстоящи събития в столицата за неделя 21 април:

09:30 часа – Патриаршеска Света литургия по случай Цветница – Катедрален храм „Св. Александър Невски“

Негово Светейшество Патриарх Неофит ще отслужи Патриаршеска св. Литургия в ПКСХП „Св. Александър Невски“ по случай Цветница.

10:00 часа – Big Picnic – изложба и ботанически базар, боядисване на яйца – Университетска ботаническа градина

Празнична пролетна програма в Университетска ботаническа градина – София 
(20-21/04/2019 – 10:00 ч.) Изложбата на мушката ще започне с демонстрационната беседа на тема “Мушкатата – видове, сортове, отглеждане и размножаване”, от която посетителите ще научат любопитна информация за род Pelargonium. На практика ще бъдат показани подходящите субстрати, саксии и това как се подрязват и вкореняват резници.

(20/04/2019 – 11:00 ч.) Програмата ще продължи с интересни Big Picnic кулинарни демонстрации свързани с ядливите “бурени”. Специалисти в кухнята ще разкрият бързи, лесни и вкусни рецепти, които всеки един посетител ще има възможност да опита. Ще бъдат представени постери с информация за традиционни и малко познати ядливи растителни видове, които бихме могли да отглеждаме в България.

(21/04/2019 г. 12:00 ч.) Разбира се, ще има за всеки по нещо. Може би най-интересното занимание за децата през съботния ден ще е боядисването на яйца* с помощта на естествени бои получени от растения (20/04/2019 г. 12:00 ч.). В неделя участниците ще се учат да засаждат ядливи растителни видове*, ще се запознаят с вертикално озеленяване, а всички участници в работилницата ще отнесът у дома саксийка с ароматна подправка.

Програмата ще завърши с участието на младите таланти от Читалище “Витоша”, които ще разведрят обстановката с народни песни и танци.(20/04/2019 г. 13:00 ч.)**

Ботаническата градината е отворена през съботно-неделните дни с работно време от 9:00 ч. до 18:00 ч.. Посетителите ще могат да се насладят или закупят мушката, подправки и други интересни за тях растения от ботаническия базар.

10:00 часа – Великденски Базар на ръчното художествено творчество – Новата сграда на УАСГ

Великден, смятан за най-големия християнски празник, всяка година озарявa домовете на българските семейства. 
Заповядайте на 20 и 21.04.2019 г. от 10,00 до 19,00 ч. в централното фоайе на новата сграда на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), където ще се проведе Великденски Базар на ръчното художествено творчество.
На базара ще намерите голямо разнообразие от ръчно изработени бижута, картини, плетиво, дрехи, аксесоари, чанти, изделия от дърво, кожа, метал, керамика и стъкло, играчки, декорации, украса, картички и др. 
Фоайето на УАСГ е просторно, светло, топло, уютно, озвучено с лека музика. 
Сградата се намира в идеалния център на много комуникативно място – бул. „Христо Смирненски“ № 1. До нея има удобен транспорт: с метрото до станция „Стадион Васил Левски“, с автобус № 72, 76, 94, 204, 604, 304, с трамвай № 10 и 18. В близост са пазара „Римската стена“ и площад „Журналист“.

10:00 часа – Благотворителен Великденски Базар/Easter Charity Bazaar – София Хотел Балкан

В подкрепа на своите програми колектив Марш на любовта организира и тази година Великденски благотворителен базар.
Заповядайте да празнуваме заедно и да изберем красиви подаръци за малки и големи сред голямо разнообразие от артикули, изработени с любов и старание от нашите доброволци: пролетни и великденски украси, ароматни ръчно изработени сапуни, свещи, бижута, картини, детски играчки иъ още много други приятни изненади, подбрани с внимание и грижа.

11:00 Часа – Фермерски пазар Оборище – сезон Пролет – ул. „Оборище“ зад „Александър Невски“

След 5 години успешни фермерски пазари в столицата и из страната, вдигаме мащаба 🙂 За първи път производителски пазари са част от културния календар на столицата! Това стана възможно благодарение на дългогодишното ни партньорство със Столична община и Общинско дружество „Пазари Юг“, и на съвместните ни усилия да променим схващането, че пазарите са само търговия, като покажем, че всъщност са културно-социално явление, туристическа атракция и ежедневна необходимост за хората в града.

За тази година сме си поставили амбициозна цел – всеки месец да правим по едно събитие от този мащаб. След позитивното и успешно февруарско издание, продължаваме с пролетните дати: 31 март, 21 април и 19 май, всеки път в неделя, от 11 до 18 ч. в началото на ул. Оборище, зад храм-паметника Ал. Невски. Ще представяме познати и нови производители от цялата страна, с най-доброто от продукцията им за сезона; ще има арт зона и козметика, традиции и занаяти, музика, тематични работилници за малки и големи.

11:00 часа – Първи градски фестивал по Стрийт фитнес и паркур – Княжевската градинка

Подновяваме Националния шампионат на България по стрийт фитнес за сезон 2018/2019 с неговия 6 кръг!
След двата турнира в Сердика център и Мол Галерия е време да излезем навън – където се чувстваме най-свободни.
За първи път ще се включим директно към проява, организирана от Фондация „София – Европейска столица на спорта“ – Спортувай в твоя град, и то с два спорта, които нашия клуб развива успешно – стрийт фитнес и паркур!
Датата и мястото са известни – 21 април 2019 г. пред паметника на Съветската армия. Както се казва – “На пъпа на София“!
Турнирът по стрийт фитнес традиционно започва от 11:00, като ще се проведе по регламента с кръгове от по 2 минути и най-добре представилите се продължават в следващия кръг. Категориите са до и над 16 години. Ще се проведе и силово/базово състезание между кръговете.
Състезанието по паркур започва от 14:00!

11:00 часа – Велопоход „Заедно“ – Пилоните на НДК

Българската Асоциация по Хемофилия организира за четвърти път във Велопоход „Заедно“ в подкрепа на хората с хемофилия. Велопоходът ще тръгне от Пилотните на НДК. В същи час велопоходи ще тръгнат още в Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.
Маршрут: Пилоните НДК – бул. „Генерал Скобелев“ до петте кьошета, надясно по бул. „Христо Ботев“, надясно по бул. „Тодор Александров“, пл. „Независимост“, пл. „Княз Александър Батенберг“, бул. „Цар Освободител“ наляво по Ул. Георги Сава Раковски, надясно по Ул. Врабча до Паметник Васил Левски. Прави се кратка почивка. Надясно по Бул. Васил Левски, наляво по Цар Освободител до Орлов Мост и надясно по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до НДК, продължава се по бул. „Пенчо Славейков” надясно по бул. Витоша“ до входа на Южния Парк.

11:00 Часа – Фестивал на изкуствата за Цветница и Великден – Гранд Хотел София

Фестивал на изкуствата за Цветница и Великден
20-21 април Vol. 2 – Гранд Хотел София, ул. Гурко 1, ет.2 – 11:00 – 18:30 часа

ВХОД СВОБОДЕН

Изобилие от ръчно-изработени произведения.
Бижута, аксесоари, великденска декорация, картини, шапки, чанти, дрехи, играчки, книги, натурална козметика, рисуване с къна, ботаник татуировки и др.

Ще има и Работилница по икебана на Цветница в неделя.

Нашият благотворителен щанд за това събитие ще бъде за I CAN TOO, в подкрепа на деца със специални нужди.

11:00 Часа – Среща „Различните“ деца на България – Парк Борисова градина

„Аз съм част от многообразието на света и имам своя роля в него!“
Много от хората не знаят как да се държат,когато са в компанията на едно ‘различно“ дете. Дали да предложат помощ или да изразят съчувствие. Често извръщат глава…Скоро една майка ми каза,че я е страх да се доближи до такова дете,защото се притеснява как ще реагират родителите му…
Аз ви предлагам да вземете вашите деца, усмивките и доброто си настроение и да дойдете на една пролетна среща с едни прекрасни и слънчеви деца. Ще играем ,ще рисуваме и ще се снимаме:) Ще покажем на обществото,че всички деца са равни,имат еднаква нужда да общуват и комуникират помежду си и МОГАТ ДА ГО ПРАВЯТ!

11:30 Часа – Балони на любовта – Градинката пред Народен театър „Иван Вазов“

„Балони на любовта“ е денят, в който със сапунени балони подкрепяме всички деца, на които след развод е забранено да обичат и да бъдат обичани от неотглеждащия си родител.

Защото след раздяла родителят, с когото децата остават, често злоупотребява с тях и ги настройва срещу „другия“ родител.

Стига се до така наречения синдром на родителско отчуждение, при който децата отричат „другия“ си родител, гонят го, обиждат го, мразят го.

Но това поведение е външно, а отвътре децата страдат. Защото им е забранено да обичат и да бъдат обичани.

Символът на протеста е сапуненият балон. От него не можеш да вземеш парче, без да го унищожиш. Същото е и с детската любов.

Нека на 21. април заедно и надувайки хиляди сапунени балони се обявим срещу насаждането на омраза и синдрома родителско отчуждение!

13:00 часа – На една песен разстояние: Парк „Заимов“ – Парк „Заимов“

„На една песен разстояние“ е проект, който цели да превърне парковете в София в по-музикални и социални зони. Мисията на Rockschool.bg винаги е била да прави музиката по-достъпна и затова решихме да излезем и в любимите ни паркове в София. Първото издание ще се проведе в парк „Заимов“.

От 13:00-15:00 ще има безплатни музикални работилници с нашите професионални преподаватели, които са достъпни за всеки и на всякаква възраст. Ще се предостави възможност на всеки да се докосне до основите на някои от най-популярните музикални инструменти и вземе първия си музикален урок.

След 15:00 започваме нашата street artist програма, в която три музикални проекта ще изпълнят по 3 песни в акустичен вариант. Всички сте поканени, очакваме ви!

19:00 часа – Звуци от Холивуд – зала България

Седмици след като се завърнаха от триумфалното турне в Китай „Star Wars In Concert”, музикантите от Софийската филхармоня и маестро Найден Тодоров отново се обръщат към блясъка на Холивуд с концерт – реверанс към композиторите на филмова музика.
На 21 април в зала България ще прозвучат творби на ненадминатия Джон Уилямс, един от най-често изпълняваните композитори днес Карл Дженкинс и Румен Бояджиев-син – българският автор, който се ползва с изключителна репутация в жанра на филмовата музика.