Предстоящи събития в София за 1 юни – ден на детето

ден-на-детето

Избрахме за вас предстоящи събития в София за 1 юни – международен ден на детето

Детски панаир в София

ДЕТСКИ ПАНАИР С 60 БЕЗПЛАТНИ АТЕЛИЕТА ПРЕД НАРОДНИЯ ТЕАТЪР НА 1-ВИ ЮНИ

Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което по традиция ще се проведе на 1-ви юни ден на детето пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори на събитието са Фондация „Изиарт” и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с ВХОД СВОБОДЕН.

Детски панаир е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Предвидените работилници за 1-ви юни ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

Фондация „Изиарт” е изработила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Регонален исторически музей-София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Софийска градска художествена галерия, както и да се включат в тематични ателиета в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство, сапунена работилница, детска архитектурна работилница, ателие по География с geograf.bg. В програмата са включени и редица спортни активности – танци, йога, тенис, шах.

Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките, като в 11.00 ч. „Ателие 313” ще покаже за децата кукления спектакъл „Клоунът и неговите деца”.

Ателие по роботика ще забавлява децата, които обичат науката, а за най-любопитните ще бъде изложен и хармонограф – устройство за рисуване, използващо махала за създаването на геометрични изображения. 
Тази година специално за събитието ще бъде показан на децата атрактивен военен автомобил „Пясъчна котка” (от 11.00 до 15.00 ч.), а двама военни полицаи ще им разкажат интерсни истории за работата на военните. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да влязат в ролята на пожарникари.

Народният театър „Иван Вазов” също ще се включи в тазгодишното издание на фестивала с изненади за децата и техните родители. Една от атракциите на щанда на театъра ще бъде макетът на дъсчения театър „Основа”, на чието място днес се издига една от най-красивите барокови сгради в София. Посетителите ще могат да видят как е изглеждала сцената, зрителските места, вътрешната част и фасадата на театъра преди повече от 100 години. 
Специално за събитието едни от младите актьори в театъра, които хората познават от сцената и телевизионния екран, ще представят музикално шоу, облечени в атрактивни барокови костюми. Стелиан Радев, Павел Иванов, Гергана Змийчарова, Ева Данаилова и Джулия Бочева ще пеят и свирят на сцената (14.30 ч. – 15.00 ч.), като ще изпълнят музика от спектакъла, с който театърът ще открие театралния сезон през есента – „Един безумен ден” по Бомарше.

В рамките на Детския панаир ще бъдaт реализирани и две ателиета в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” – (13.00 ч. – 17.00 ч.) – Ателие по калиграфия, на което ще могат да се учат да пишат на глаголица и Ателие за изработка на детски книжки с Ателие „Прегърни ме”.

Вълшебен цирков Мини Артфест 

Осмо издание на българския фестивал за цирково изкуство Мини Артфест 8 (МАФ8) започва точно на 1 юни  2018 – ден на детето от 10:00 ч. в отвореното пространство на лятното кино (Амфитеатър) в парк НДК и ще продължи до 3 юни. Вход свободен.

Участват 18 артисти от Франция, Дания, Италия и 3 български формации. Всички желаещи ще участват в работилници по жонглиране, акробатика, въздушна акробатика, йога и музика. 

Повече информация за Мини Арт Фест ще намерите на страницата на фестивала miniartfest.com

1 юни в Борисовата градина, лятна сцена

По повод първи юни –  Ден на детето , организираме ПРАЗНИК ЗА ДЕЦАТА, празник на който да сме заедно в игрите, забавленията и в благотворителността под надслов „ВСИЧКИ ЗАЕДНО”.

НАШАТА КАУЗА
Изграждане на първия в България център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания.

Събитието ще се състои в парк Борисова градина, лятна сцена на 1 юни 2018 г. Начало: 10.00 часа. Край: 17.30 часа.

СЪБИТИЕТО ВКЛЮЧВА

  • Развлекателна програма на откритата сцена;
  • Забавни игри и танци с Парти Агенция Маска;
  • Ателиета: рисуване на лице, оцветяване на керамични фигурки, изработване на предмети от естествени материали, изработване на пясъчни картини, рисуване с отпечатъци и гъба, апликации и др.;
  • Томбола, изненади, награди и много други;

Ден на детето в Квадрат 500

01 юни 2018, петък от 11:00 часа

пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ 1

Заповядайте на 1 юни 2018 (петък) да отпразнуваме ЗАЕДНО празника на детето. Ще го отбележим със забавна, пъстра и приказна програма!

11:00 – 12:30 часа – Тебеширени рисунки (пред галерията), представяне на детска книга за правата на децата на фондация „Изкуството и детето” и театър на открито от деца за деца (първокласници от 35 СОУ „Добри Войников” ще изпълнят част от спектакъл – театрална игра „Две приказки и една в повече”, откъси от „Гостенчето на Хитър Петър” и „Мечо Пух”).

12:30 – 13:10 часа – „Вълшебното одеяло” на Националната галерия ще се приземи пред избрана картина от постоянната експозиция в Квадрат 500. Насладете се на приказки, вдъхновени от това произведение.

14:00 – 15:00 часа – „Килим от рисунки”. Заповядайте да сътворим заедно килим от рисунки с мотиви, вдъхновени от колекцията от Африканско изкуство в Квадрат 500.

15:00 – 16:30 часа – „Рисувай с НАС!” е образователна програма на Националната галерия, която цели да провокира интерес към света на художника. Младата художничка Гергана Табакова ще въведе участниците в магията на изобразителното изкуство.

16:30 – 17:30 часа – „Дорисувай и оцвети картина” от постоянната експозиция на Националната галерия.

Всички занимания са безплатни.

Мини водородни коли за деца на 1-ви юни ден на детето

Образователен център „Технократи“ ще представи мини водородни коли на деца и младежи на на 1-ви юни на пл. “Народно събрание” /пред БАН/ от 10 ч. до 17 ч. Събитието е част от първия по рода си у нас

„Технократи” ще запознаят деца и възрастни с бъдещето, което носят възобновяемите енергийни източници чрез интересни и практически експерименти, включващи слънце, вятър и вода. Фокусът ще бъде върху разделянето на водата на съставните й водород и кислород и задвижването на мини автомобил чрез водород. Eкип от обучители ще водят демонстрацията и ще напътстват децата като обясняват всеки елемент от процеса и ще ги насърчават сами да експериментират. Едновременно с практиката, децата ще добият ценни теоретични познания по въпросите на зелената енергия и бъдещето на световната икономика и енергетика.

1-ви юни в парк Гео Милев: Маргартка, приказки без край и героите от „Промяната

На 1-ви юни, Маргаритка и Приказки без край, заедно с Героите на #ПРОМЯНАТА, ви канят на вълшебен и усмихнат празник за децата. Събитието е цял ден и всички са добре дошли след 10:00 часа сутринта в парк “Гео Милев”.

Ще има КАРАОКЕ и забавления много с Тоци, танци до забрава, рисуване върхъ лица, ще има подаръци, ще спортуваме, ще провокираме любопитството си, ще начум и по нещо ново, ще играем мнооого, ще се усмихваме и радваме. Нашата мила Марагритка и Бухалчето на Приказки без край ще оживеят на 1-ви юни, ще се запознаете на живо с тях, ще си направите снимка за спомен и ще получите мила прегръдка от тях 🙂 А вечерта, точно в 19:00 ще ви зарадваме с голям концерт със звездите на Маргаритка – Вики от Мастило, Мая Бежанска, вокална група „Шоколадче, в компанията на перкусионен ансамбъл „Тупан“ към музикално училище „Любомир Пипков“ и още много вълшебни гласове!

Героите на #ПРОМЯНАТА са наши много важни гости тази година. Те се грижат за добруването на децата и са победители в конкурса за социални предприемачи #ПРОМЯНАТА на NOVA и Reach for Change Bulgaria – Промяната. Ето какво ще правим с тях:
Ще спортуваме забавно с ParaKids, ще видим как се прави вулкан с Географ БГ, ще се научим как да приготвяме вълшебна лимонада със The Social Teahouse, ще имаме и от интересните неща на ОЛЕ МАЛЕ.

Ден на детето в парк „Дружба“

10 ч., парк „Езерото“
БАЗАР на Творците на жълтите павета
11 ч., Концертна зала ДК „Искър“
TOP CAT: НАЧАЛОТО НА МАФИЯТА
Детски анимационен филм, озвучен на български
Вход свободен
17 ч., парк „Езерото“
ДЕТСКИ ПРАЗНИК с игри, песни, танци, рисунки върху лице и асфалт, оцветяване на фигурки, моделиращи балони

“Елате да играем“ – празник за Деня на детето, организиран от район „Красно село“

„Елате да играем“ – така се нарича празника послучай 1 юни – ден на детето , организиран от район „Красно село“ за 1 юни. Много и интересни забавления, състезания, изложба и викторини са подготвени за най-малките жители на района по случай Деня на детето. Празникът ще започне в 10:30 часа в парк „Хиподрума“ (ОКИ „Красно село“) с игри, подготвени от фондация „Детско сърце“. В „Градинката на гъбките“, кв. „Лагера“, младите актьори от тетър „Мечтатели“ ще изнесат жизнерадостен спектакъл за своите зрители: начало – 10:30 часа и отново – в 16:00 часа в парк „Хиподрума“.

Празникът е част от Календара на културните събития на Столична община. Каним всички да се забавляваме заедно в парк „Хиподрума“ и в „Градинката на гъбките“ в Деня на детето!

Безплатни представления по случай 1 Юни Денят на детето + ТОМБОЛА в парк „Света Троица“

На 1 юни 2018, Денят на детето, в София ще се проведе откриването за поредна пета година на фестивалът „Веселият патиланец” от Независими театри, работещи за деца. Откриването на фестивалът ще е на открита сцена „Илинден” в парк „Света троица”. Фестивалът е безплатен за всички.

Програма:

01.06 – Откриване от 18:00ч. с представление „Магазинче за ноти”

02.06 – Представление от18:00ч. „Пипи дългото чорапче”

03.06 – 11:00ч представление „Прахоляшка”. Закриване на фестивала от 18:00ч. с Шоу със сапунени балони.

След представлението на 03.06 ще се проведе ТОМБОЛА за 5 смартфона в която могат да участват всички, които са присъствали на поне едно от четирите представления, както и томбола за 5 таблета за всички зрители качили снимка от едно от представленията, споделили и харесали Facebook страницата на  „Живи книжки 3D” и за тези който качат и споделят снимка с една от книжките на “Bluegg Bulgaria”. Тегленето на победителите от томболата за таблетите ще бъде на на 10.06.2018

Маша и Мечокът пристигат на лятна ваканция в Сердика Център на 1-ви юни

Любимите герои вече нямат търпение да се срещнат с малчуганите, които ще могат да се забавляват в къщата на Мечока, любимата игрална площадка на Маша, линейката на Вълка и още много.

Ето и най-важните неща, които трябва да знаете, преди да се впуснете в приключението:

  • Любимите герои ще са при нас от 1 до 21 юни, 14:00 до 20:00 ч. през делниците, 12:00 до 20:00 ч. през уикенда.
  • Максималният брой на група е 25 деца за тур: местата са ограничени;
  • Маша и Мечокът обичат всички хлапета, но най-забавно ще бъде за деца на възраст между 4 и 9 години;
  • Желаещите трябва да се запишат предварително на Регистратура, ниво -1 (Голямата ротонда) в деня, в който искат да направят тура.
  • Разполагаме и с допълнителна зона за снимки и кът за рисуване за всички, изчакващи следващия тур;
  • Всеки един пълен тур отнема около 50 минути;

Пиратски остров на приключенията по повод  Ден на детето в The Mall

От 1 до 17 юни The Mall пресъздава пиратски остров на приключенията. Оригинални декори, тематични игри и различни забавления очакват най-малките. Гигантски пъзели, цветни пясъчни замъци, мистични октоподи и много други ще провокират въображението на всички малчугани.

ГИГАНТСКИЯТ МАГНИТЕН ПЪЗЕЛ
Различният пъзел! Той е огромен, вертикален и се залепва за стената с магнит. Подреди го навреме и те очаква изненада!

МИСТИЧНИЯТ ОКТОПОД
Участниците ще търсят правилните места на октоподите по стената, а по-големите деца ще трябва да се справят със затворени очи!

ЗАВЪРТИ И ПОДРЕДИ
Въртящата се конструкция предлага куп забавни комбинации между телата на четири морски създания. Виждал ли си някога медуза с опашка на риба?

КОЛЕЛО НА КЪСМЕТА
На нашето Колело на късмета са изобразени 25 различни герои, всеки от които носи определен брой точки. Печели късметлията, събрал най-много.

ПЯСЪЧНИ ЗАМЪЦИ
Лятото няма да бъде същото без игри в пясъка, а ние сме осигурили МНОГО и при това цветен пясък в The Mall! Пясъчните замъци ще донесат на малчуганите истинско усещане за лятото!

НАРИСУВАЙ ЛОДКА – колективен арт проект
Една гигантска бяла лодка ще отплува от бреговете на Острова на приключенията. Участниците ще могат да нарисуват своите най-добри пожелания към всички деца по целия свят, докато не остане и едно бяло петънце върху лодката.

Кога?: 1 юни от 11:00 до 20:00 часа;
Понеделник до петък: от 15:00 до 19:00 часа;
Събота и неделя: от 11:00 до 19:00 часа.

Забавления и игри за деца по случай първи юни в България МОЛ

С много изненади, детски усмивки, игри и забавления ще посрещнем 1 юни в Bulgaria Mall. Пъстра програма очаква вашите малчугани през празничния петък – рисунки на лица, фигури от балони, танци и детски концерт с любими песни, футболни изненади, театър, сладоледени лакомства и интерактивно шоу „Ледена епоха“. Заповядайте на 1 юни от 10:00ч. до 19:00ч. в Bulgaria Mall – най-забавната дестинация за всички малки и пораснали деца. Очаква ви един наистина щур детски празник, затова останете до края!

Детски празник „Защо, кога и от кого са измислени цифрите” на 1-ви юни в Район „Изгрев“

На 1 юни в 10.00 ч. на откритата сцена в градинката при КАТ ще се проведе детски празник „Защо, кога и от кого са измислени цифрите”, организиран от Район „Изгрев” за Международния ден на детето.

В програмата са включени пиеса с образователен характер, участие на децата в творческа арт-работилница, танци, песни, игри и много забавления.

За доброто настроение и усмивките на децата ще се погрижат актьорите от театър „Забавна наука“.

ДЕТСКИ ПРАЗНИК В РАЙОН „ВРЪБНИЦА“

На 1 юни от 10.00 ч. на открита сцена в двора на 74 СУ „Гоце Делчев” в Район „Връбница” ще се проведе празник за Международния ден на детето . Вход свободен.

Ще бъде представена богата циркова програма и много забавни игри.

Празникът се организира от Район „Връбница” и е част от Календара на културните събития на Столична община.

1 юни в Детския център на Столична библиотека

На 1 юни 2018 г. – Международният ден на детето  – Столична библиотека кани всички, които се чувстват деца, да празнуват заедно! Организаторите са подготвили множество събития в Детския център:

·  10.00-11.00 – „Приказки от грамофона” – любителите на приказки ще могат да си изберат любима приказка и да я чуят по един позабравен начин – от грамофона, разказана от известни български актьори от миналото. А тези, които обичат да рисуват, ще имат възможността да създават приказни картинки;

·  11.00-12.00 – Представяне на двуезичната книга „Кико – веселият жираф“ от Десислава Занева-Кассаб. Авторката живее в Дубай и ще пристигне специално за представянето на книгата. Тя вече има издадени две стихосбирки на български и на английски език. Детската книжка, с която ще се представи Деси, ще Ви потопи в света на забавното жирафче Кико. Текстът е на български и английски. Рисунките са на 9-годишната Луна Асил;

·  12.00-13.00 – издателство „Радика“ представя интерактивни образователни книги, разработени по японската образователна методика Гакен. Книгите са подходящи за деца от 2 до 5 години;

·  13.00-15.00 – „Да се запознаем с животните“ – гостува международната благотворителна фондация „Четири лапи“ с презентации за завръщането на животните към естествените им условия в Парка за танцуващи мечките в Белица и спасяването на диви животни в Парка за големи котки в Lionsrock в Йоханесбург и с познавателни игри;

·  16.00-17.00 – „Приказки от грамофона“ 2 за любителите на приказки и приказни картинки.

Библиотека в планината

В 11:00 часа на 1 юни – международен ден на детето , за трета поредна година стартира кампанията „Библиотека в планината” пред Детския екостационар „Бели брези” на Витоша. В програмата са включени четения, забавления за всички деца – работилница с естествени материали и стена за катерене, безплатна едногодишна читателска карта за Столична библиотека и приятно четиво.